Gedenkplaat voor de bemanning van Lancaster III JB455/MG-N 7 Sqn

Op zondag 20 juni 2004 herdacht de gemeente Anzegem de crash van de Lancaster JB455 met de onthulling van een gedenkplaat aan de hoeve Vindevogel-De Bosschere. Hugh Wallace Thomson MC DFC werd in de kelder van deze hoeve vier dagen verzorgd en dat terwijl op een hogere verdieping Duitse soldaten waren ingekwartierd. Thomson werd net voor de crash uit het toestel geslingerd en hij kon zich met zijn valscherm in veiligheid brengen. Hij was de enige overlevende. Via het Verzet slaagde hij erin om via Frankrijk weer zijn eenheid te bereiken. De andere bemanningsleden kregen een graf op de gemeentelijke begraafplaats van Anzegem. Flight Lieutenant Thomson kwam om het leven op 18 september 1948 tijdens de luchtbrug van Berlijn, zijn vliegtuig stortte neer bij het opstijgen.

Zes van de zeven bemanningsleden kwamen bij de crash te Anzegem om het leven: P/O Douglas Reginald Cooles (Navigator,) W/O John Devlin (Flight Engineer,) F/S Cyril John Weston, F/S Cecil Nicolson, F/S James Edward Watts en F/S Steward Donald Muir. De JB455 was een van de elf vliegtuigen die op 15/16 juni 1944 verloren gingen bij de bombardementen op de spoorwegknooppunten en vormingsstations van Lens en Valenciennnes. Nadat deze Lancaster van het 7 Sqn RAF (Pathfinder Force) fakkels had uitgegooid om het doelwit te markeren, werd hij op de terugweg door Duitse jagers aangevallen en dodelijk getroffen. Op 16 juni 1944 tussen een en twee uur in de ochtend crashte het toestel op een akker achter de hoeve in Anzegem. Informatie over deze crash komt voornamelijk van Dirk Decuypere.

Beelden: © Wim Govaerts | © Jef Bogaert
Datum gebeurtenis:
16/06/1944
Datum inhuldiging:
20/06/2004
Datum registratie:
02/03/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Lancaster III JB455/MG-N 7 Sqn
Adres:
Weedries 9, Anzegem
Lengtegraad:
3°29’26.5″E
Breedtegraad:
50°50’06.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer