Helihavenlaan en vroegere helihaven Groendreef

Deze staatnaam doet ons terugdenken aan de periode dat Brussel en onze nationale trots Sabena nog hun eigen helihaven hadden in het centrum van Brussel. De helihaven was gelegen aan het vroegere postgebouw op de Willebroekkaai en de bekende Citroëngarage op de hoek van deze staat en de Leopold II-laan. Op 1 augustus 1953 werd deze helihaven nabij de Groendreef door Brusselse burgemeester Baron Joseph Van de Meulebroeck plechtig ingewijd. Op de plaats waar ooit de eerste spoorweg van het vasteland werd aangelegd vertrokken toen helikopters vanuit het centrum van een hoofdstad. Een van de aanwezigen op de opening was Igor Sikorsky. Op 1 juni 1965 werd deze heliport definitief gesloten. Mogelijk is de kinderboerderij op de Willebroekkaai nog een overblijfsel van de heliport, bevestiging heb ik spijtig genoeg nog niet.

De bijgevoegde foto, genomen in 1992 vanop het dak van de Citroën-garage, bewijst dat de kinderboerderij/kinderdagverblijf wel degelijk een overblijfsel is van de vroegere helihaven. Inspectie ter plaatse leerde ons dat het gebouw uit de jaren vijftig wel grondig is verbouwd.

Beelden: © Foto Sabena, archief Frans Van Humbeek | © Jean Berger, 15/02/1992 | © Frans Van Humbeek, 17/12/2006
Datum inhuldiging:
01/08/1953
Datum registratie:
21/12/2006
Locatie:
Helihavenlaan en vroegere helihaven Groendreef
Adres:
Willebroekkaai, Helihavenlaan, 1000 Brussel

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer