Luchthaventerminal anno 1958

In 1958 vond de Wereldexpo palats in Brussel. In 1954 besliste Minister Van Verkeerswezen Edward Anseele om een nieuwe nationale luchthaven te bouwen op het grondgebied van Zaventem, de bestaande infrastructuur op het grondgebied van Melsbroek was te klein om het groot aantal bezoekers voor de Wereldexpo op te vangen. Ook de komst van straalvliegtuigen maakten het noodzakelijk om de luchthaveninsfrastructuur grondig te moderniseren en uit te breiden. Drie architecten waren verantwoordelijk voor dit project: de Brusselaar Maxime Brunfaut, de Vlaming Géo Bontinck en de Waal Joseph Moutschen. Sabena zorgde voor de uitvoering van de bouw, gesupersiveerd door de Regie der Luchtwegen.
Er werden fingers gebouwd, twee pieren waar de vliegtuigen konden aanmeren. De passagiers konden voor het vertrek aan de instappoort gegroepeerd worden en hoefden niet ver te stappen tot aan hun vliegtuig. Op de terassen konden familieleden en vrienden van de reizigers vrij kort bij de vliegtuigen komen. Misschien kocht u ook nog een ticketjes om deze terassen te mogen betreden ? Er werd veel alluminium gebruikt, bvb. voor de spectaculaire dakconstructie en voor de ramen van de vertrekhal. Binnen in de vertrekhal was het plafond zo ontworpen dat de bezoeker de indruk had dat de kleur veranderde naarmate hij een andere plaats innam in de hal.
De luchthavenuitbater was zich begin jaren 2000 bewust van de historische waarde van dit gebouw, meer bepaald van de vertrekhal. Er werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven om aan de hal een nieuwe functie te geven. Door problemen die burgerluchtvaart kende na de aanslag van “nine eleven” werd alles op een laag pitje gezet. De “Sky Hal” wordt nu verhuurd voor feesten, incentives, ed. Alleen met Open Monumentendagen is ze af en toe open voor het groot publiek. De vertrekhal is beslist een van de belangrijkste gebouwen uit ons Belgisch luchtvaartpatrimonium.
Het luchthavengebouw kan bezocht worden, raadpleeg daarvoor de informatie op de website van Brussels Airport (onderdeel geleide bezoeken).

Beelden: © Frans Van Humbeek, 10/2006 | © Frans Van Humbeek, 10/2006
Datum gebeurtenis:
1958
Datum inhuldiging:
1958
Datum registratie:
27/10/2006
Eigenaar:
Brussels Airport Company
Adres:
Luchthaventerminal Zaventem

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer