Gedenkplaat voor P/O Reginald William Newman

Op de begraafplaats Schoonselhof te Antwerpen ligt een gedenkplaat voor Pilot Officer Reginald William Newman.
Reginald ‘Rex’ Newman was actief in de maritieme sector. Hij was lid van de Maritieme Federatie van Antwerpen, voorzitter van de Britse Handelskamer in Brussel en voorzitter van de Britse Gemeenschap in Antwerpen. Hij was in de jaren dertig ook beheerder van de Antwerp Aviation Club.
Waarschijnlijk was hij al officier in het reservekader van de Royal Air Force en melde hij zich aan bij het uitbreken van de oorlog. Hij maakte deel uit van de No.3 Air Mission, een verbindingseenheid die er moest voor zorgen dat de staf van de British Air Forces in France de nodige informatie kregen over het verloop van de strijd zodat ze hun opdrachten konden plannen. De eenheid werd opgericht in november 1939 en was gevestigd in Valenciennes in Noord-Frankrijk. Op 10 mei 1940 splitste de eenheid zich in twee: een deel voegde zich bij het Franse hoofdkwartier terwijl een ander deel België binnen trok en zich bij het Belgische hoofdkwartier voegde in het Fort van Breendonk. Behalve een kleine staf bestond deze eenheid uit een aantal gepantserde verkenningswagens en motorrijders die er konden op uitgestuurd worden om informatie in te winnen of te controleren.
De afloop van de strijd is bekend: het Belgische Leger trok zich over een periode van 18 dagen terug tot een kleine zone aan de kust en de Britse missie trok mee in dezelfde richting. Uiteindelijk scheepten ze in op twee Britse schepen in de haven van Oostende. ‘Rex’ Newman zat op de SS Abukir die op 27 mei omstreeks 22u20 de haven verliet. Om 1u15 werd het schip getorpedeerd door een Duitse E-boot. De cijfers variëren maar van de ongeveer 500 opvarenden kwamen er 480 om. Bij de slachtoffers was ook Pilot Officer Reginald Newman. Vermoedelijk spoelde zijn lichaam aan op de Duitse Waddenzeekust en werd hij te aanvankelijk te Esens begraven. Na de oorlog werden een aantal begraafplaatsen geconcentreerd op het Commonwealth oorlogskerkhof van Sage in Duitsland waar hij nu rust in graf 4.B.3.
Het gedenkteken voor Reginald William Newman op de Schoonselhofbegraafplaats bevindt zich op perk Y, rij 33. Na de oorlog kreeg een van de eerste naoorlogse vliegtuigen van de RAAC de registratie OO-REX als herinnering aan ‘Rex’ Newman.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
28/05/1940
Datum registratie:
26/07/2021
Locatie:
Gedenkplaat voor P/O Reginald William Newman
Adres:
Schoonselhof, Krijgsbaan, Antwerpen
Lengtegraad:
4°22’16.9″E
Breedtegraad:
51°10’12.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer