Gedenkplaat voor het oorlogsvliegveld B67 Ursel

Ursel: herdenking 65 jaar Bevrijding
In Ursel (Knesselare) kan je op 26-27 september terecht voor een niet-traditionele herdenking van 65 jaar Bevrijding.

Ursel had één van de drie Meetjeslandse vliegvelden (codenaam B67) tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn rol gespeeld heeft. Het oude vliegveld strekte zich uit tussen de Blauwgoedstraat en Urselseweg. (Aan de andere kant van het huidige vliegveld)
Op 26 en 27 september zijn zij gastgemeente voor een delegatie van het Engelse 609 squadron. Eén van de drie squadrons die twee maanden in Ursel verbleven om vandaar uit de Westerschelde te bevrijden.
Op het programma dat voor iedereen toegankelijk is staat alvast:
Zaterdag 26 september:
Een gegidste wandeling over het gebied B67 start om 15u30 aan de hangars van het huidig vliegveld.
Om 19 u: Flypass The Victors en WO2 vliegtuig over B67

Zondag 27 september:
10 u: memorial Kerkdienst B67
11 u: Onthulling herdenkingsplaat B67 en Bloemenhulde in een verkeersvrij dorp

Het hele weekend zijn er in het dorp foto’s van toen te zien aan de ramen van de huizen en in horecazaken.
Het Rusthuis Onderdale stelt ook zijn cafetaria open voor de foto’s (iedere namiddag) en vanaf zondagmiddag zal een boek ter beschikking liggen op impressies neer te pennen“.

(Info uit Comeet, Cultuur in het Meetjesland, 3 september 2009)

Na het herdenkingsweekend melde Stefan Van Tigchelt dat de gedenkplaat een voorlopige plaats gekregen had op een statief in de kerk.
De redactie nam in september 2020 contact op met het gemeentebestuur van Aalter (door fusie in 2019 maakt Ursel nu deel uit van Aalter) met de vraag of de gedenkplaat ondertussen een definitieve plaats had gekregen. Het gemeentebestuur speelde de vraag door naar Kurt Plyson van de ‘Werkgroep B67′ (die werkt onder de vleugels van de Vliegclub Ursel). Kurt wist ons te vertellen dat de gedenkplaat een plaats heeft gekregen in de mobiele controletoren van de werkgroep. Deze controletoren is geen authentiek Royal Air Force exemplaar op basis van een recentere trailer. De toren kan alleen bezocht worden tijdens evenementen van Vliegclub Ursel zoals Ursel Avia en the Tally Ho! Weekend (eind oktober). In de mobiele controletoren is een kleine tentoonstelling van foto’s van het vliegveld B67 ingericht.

Beelden: ©
Datum inhuldiging:
27/09/2009
Datum registratie:
02/10/2009
Locatie:
Gedenkplaat voor het oorlogsvliegveld B67 Ursel
Adres:
Mobiele controletoren Werggroep B67, Vliegclub Ursel, Vliegveld Ursel
Lengtegraad:
3°27’32.0″E
Breedtegraad:
51°08’22.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer