Graf van Lt-Vl Eric de Spoelberch, Renard R.36 OO-ARW

Burggraaf Eric Antoine Ghislain Joseph de Spoelberch, geboren te Brussel op 15 februari 1903, overleden te Nivelles op 17 januari 1939. Een zoon van de familie de Spoelberch huwde met een dochter van de eigenaar van brouwerij Artois te Leuven en de familie de Spoelberch is nog steeds een van de grootste aandeelhouders van AB Inbev. Door dit huwelijk erfde de familie later ook het kasteel (en bijhorend domein) van Wespelaar, vandaar de link met deze gemeente.

Eric de Speolberch leerde vliegen met de 28e Promotie leerling-piloten die aan hun opleiding begonnen op 26 mei 1924. Hij behaalde zijn militair vliegbrevet op 25 december 1924. In 1927 demonstreerde hij enkele keren een parachute voor de Belgische militairen. Blijkbaar waren de Belgische piloten op dat moment nog niet voorzien van parachutes maar met zijn demonstraties kon hij de leiding van de Militaire Luchtvaart overtuigen van het nut en de noodzaak om steeds een parachute mee te nemen. Na drie jaar verliet hij België voor de Verenigde Staten waar hij vijf jaar verbleef. Kort voor zijn terugkeer huwde hij op 28 april 1932 in de Verenigde Staten.

Zijn terugkeer naar België was ook een terugkeer naar de Militaire Luchtvaart. Hij volgde een stage bij de Central Flying School van de Royal Air Force te Wittering; deze school bestaat nog steeds en leid de militaire vlieginstructeurs op.

In 1936 nam hij deel aan de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen waar hij zowel met de tweezit- als de vierzit-bobslee een 8e plaats behaalde.

Eind juli 1937 maakte hij deel uit van de Belgische militaire delegatie voor de Meeting van Zürich. In de zomer van 1938 werd hij als jonge luitenant, samen met de ervaren Capt Pierre Arend, naar Groot-Brittannië gezonden om de Spitfire en Hurricane te evalueren.

Ook in België was er een vliegtuig dat in dezelfde categorie viel als de Spitfire en de Hurricane: de Renard R.36 waarvan het prototype een eerste maal gevlogen had op 5 november 1937. In november 1938 werd het jachtvliegtuig voorgesteld aan de Militaire Luchtvaart waarbij ook twee buitenlandse delegaties (China en Frankrijk) aanwezig waren. In januari 1939 had het prototype ongeveer 75 uren gevlogen en op 16 januari 1939 werd de verzekering ervan opgezegd. ’s Anderdaags kwam echter de vraag van de Militaire Luchtvaart om met het prototype nog enkele vluchten uit te voeren te Nivelles. Georges Renard, broer van ontwerper Alfred Renard, gaf zijn toestemming. Helaas gebeurde er een ongeval waarbij de piloot Luitenant Eric de Spoelberch, testpiloot bij de Technische Diensten van de Militaire Luchtvaart, om het leven kwam. Het stortte neer in de Rue Clarisse en vloog in brand. De oorzaak van het ongeval is nooit met zekerheid vastgesteld. De Militaire Luchtvaart overwoog een bestelling te plaatsen voor de Renard R.36 maar dit ongeval zou de reden geweest zijn waarom daar niets van in huis kwam.

Burggraaf Eric de Spoelberch rust op de begraafplaats van Wespelaar aan de 11e Linielaan (en niet op de oude begraafplaats rond de kerk van Wespelaar).

Zowel in Wespelaar als in Nivelles werden gedenkplaten aangebracht die aan hem herinneren.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
17/01/1939
Datum registratie:
27/01/2023
Locatie:
Graf van Lt-Vl Eric de Spoelberch, Renard R.36 OO-ARW
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, 11e Linielaan, Wespelaar, Haacht
Lengtegraad:
4°37’47.8″E
Breedtegraad:
50°57’43.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer