Gedenksteen voor Lieutenant Lindsay Drummond, Nieuport 17 B1638 1 Sqn

Op 18 mei 2017 werden in Geluwe twee gedenkstenen onthuld voor een RFC-piloot en een RFC-bemanning. De eerste gedenksteen betrof Lieutenant Lindsay Drummand, piloot bij No. 1 Squadron RFC. Zijn Nieuport 17 (serial B1638) werd op de avond van 18 mei 1917 door Duits luchtafweergeschut neergehaald bij een aanval op een Duitse observatieballon op het gehucht Ter Hand. Op deze dag verloor No. 1 Squadron nog twee andere piloten bij aanvallen op Duitse ‘Drachens’. Hij werd door de Duitsers begraven op de Duitse militaire begraafplaats Ehrenfriedhof No. 49 op Ter Hand. Ze registreerden zijn naam echter als Oberleutnant L. Bromont. In 1955 werd zijn graf overgebracht naar Langemark Cement House Cemetery maar de naam L. Bromont stond niet op de War Office lijsten en bij de ontgraving werd niks teruggevonden dat tot identificatie kon leiden. Hierdoor kreeg Lt. Drummond enkel de vermelding “A Canadian Officer of the Great War” op zijn grafsteen. Alle vermisten kregen echter een naamvermelding op een gedenkteken in de streek waar ze sneuvelden en die van Lieutenant Drummond staat op het Arras Flying Services Memorial.
Maar dat was buiten Dirk Decuypere gerekend. Dirk is een gepensioneerd leraar en gekend van een aantal boeken en artikels over de luchtoorlog in zijn streek. Het beet zich vast in dit mysterie en na meer dan 10 jaar onderzoek in archieven, dagboeken en andere bronnen kon hij aan de Commonwealth War Graves Commission een dossier bezorgen met voldoende concrete aanwijzingen om op het graf van de onbekende officier de naam van Lieutenant Lindsay Drummond te laten graveren. Tegelijk onderzocht hij een gelijkaardig geval en ook het graf Second Lieutenant Robert Bennie werd op dezelfde manier geïdentificeerd (zie afzonderlijke beschrijving van de gedenkplaat voor de bemanning 2Lt Bennie en Lt Metheral).
Op donderdag 18 mei 2017, precies 100 jaar nadat Lt Drummond te Geluwe neerstortte, werd het graf van Lt Drummond op Cement House Cemetery opnieuw gewijd. In de namiddag volgde dan te onthulling van de gedenksteen in de Kampstraat te Geluwe, kort bij de plaats waar hij om het leven kwam. Dit gebeurde in de aanwezigheid van onder meer een nicht, Claire Bennie Clarck en andere familieleden, vertegenwoordigers van de Canadese en Britse ambassades, ere-gouverneur Paul Breyne, Youro Casier, burgemeester van Wervik, enkele klassen van basisschool De Graankorrel Geluwe en nog tal van genodigden. Defensie zorgde voor de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht en een eredetachement van de Basis Koksijde) en een doorvlucht van een F-16 van de 10 Wing.
Dirk Decuypere schreef een boekje over de gebeurtenissen van 18 mei en 5 juni 1917. Het is voor 10 Euro te koop ligt in het Nationaal Tabaksmuseum, het Erfgoedcentrum en bibliotheken van Wervik-Geluwe. Het boekje met de titel “Bekend bij God en de Duitsers” kan ook besteld worden bij toerisme@wervik.be aan 10 euro met 1,48 euro verzendkosten.

 

Beelden: © Dirk Decuypere, 26/07/2017
Datum gebeurtenis:
18/05/1917
Datum inhuldiging:
18/05/2017
Datum registratie:
05/12/2017
Eigenaar:
Stad Wervik
Locatie:
Gedenksteen voor Lieutenant Lindsay Drummond, Nieuport 17 B1638 1 Sqn
Adres:
Kampstraat, Geluwe, Wervik
Lengtegraad:
3°03’24.5″E
Breedtegraad:
50°50’24.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer