Feestweekend voor een eeuweling

201708_EBKT100_01_TBR

Wevelgem, 24 augustus 2017. In het jaar 1917, dus precies honderd jaar geleden, vloog ten westen van Kortrijk, de Rode Baron en zijn Vliegend Circus ten oorlog. Een van de vliegvelden, Bissegem, groeide uit tot de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Om het eeuwfeest extra glans te geven na het jubileumboek (zie onze boekbespreking) heeft de luchthavengemeenschap van Wevelgem een feestelijk weekend georganiseerd.

Twee jaar geleden werd de vzw ‘Airport Community’ opgericht, een vereniging die gebruikers en sympathisanten van de luchthaven op een positieve manier bij elkaar wil brengen. De bestuursleden van die vzw kregen zowat alle bedrijven, organisaties en verenigingen die een link met de luchthaven Kortrijk-Wevelgem mee tijdens het feestweekend.

Een oude dame als de Sea King weet nog steeds het jonge volkje te boeien.

Het oorlogsverleden werd onder andere in de verf gezet met een re-enactment dorp door de groep ‘Call of Duty – United Soldiers’ (CODUS) uit Eeklo. Naast de uiteenzetting van materiaal werden ook tactische manoeuvres uitgevoerd. Daarbij werd getracht een zo waarheidsgetrouw beeld te scheppen over het militair veldwerk op de Europese slagvelden tijdens WOII. Vooral het demonstreren van de wapens lokte heel wat kijklustigen.

Re-enactment dorp door de groep ‘Call of Duty – United Soldiers’ (CODUS) uit Eeklo.

Meer over het oorlogsverleden van de luchthaven kon je vinden in het FAS-museum in de bunker onder de controletoren, dat voor de gelegenheid gedurende het hele weekend de deuren gratis opende. Eerder dit jaar werd er trouwens de 25.000ste bezoeker ontvangen. Met behulp van de Provincie West-Vlaanderen werd het museum vernieuwd en ook de leden van FAS hebben in het museum een verregaande opsmuk gerealiseerd. Zo werd een afdeling rond Von Richthofen gecreëerd. Nog in de sfeer van de ‘Groote Oorlog’ werden waarheidsgetrouwe vliegende schaalmodellen van RC-CNC getoond.

Het vernieuwde FAS-museum met o.a. extra aandacht voor Von Richthofen.

Luchtmacht
Waar de luchthaven vandaag vooral bekend is om de zakenvluchten was het vroeger ook een basis van de Belgische luchtmacht. Die laatste mocht dan ook niet ontbreken. De aangekondigde C-130 moest om operationele redenen afhaken, maar met de komst van het demonstratieteam Red Devils en een fly-by van een duo F-16’s van het 100-jarige 1ste squadron viel er toch iets te beleven in de lucht.

De MUG-heli van het AZ Sint-Jan in Brugge stond het ganse weekend stand-by vanaf de luchthaven van Wevelgem.

Twee helikopters die op het meeste aandacht konden rekenen waren de Sea King van het 40ste smaldeel uit Koksijde en de MUG heli van het AZ Sint-Jan uit Brugge. Op beide dagen was het aanschuiven om beide machines van dichtbij te bewonderen.

De reddingsdemonstratie van de Sea King kon natuurlijk op heel wat bewondering rekenen. Het zal wennen worden wanneer deze trouwe redder wordt uitgefaseerd binnen afzienbare tijd. Tot het zo ver is, blijft het voor jong en oud indrukwekkend om de Sea King te zien vliegen.

De MUG-heli was tijdens het weekend van dienst vanaf het vliegveld en werd dus ook diverse malen opgeroepen voor een opdracht. Op zaterdag werden er trouwens ook opnames gemaakt voor het VTM-programma ‘Helden van Hier: In de Lucht’.

Met de beeltenis van ‘Rosie the Riveter’, de dame uit de iconische propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog, werden alle dames opgeroepen om zelf met een vliegopleiding te starten.

Een ander onderdeel tijdens het eeuwfeest was de ‘Lady pilots fly-in’, hierop werden pilotes uit binnen- en buitenland verwelkomd. Met de beeltenis van ‘Rosie the Riveter’, de dame uit de iconische propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog, werden alle dames opgeroepen om zelf met een vliegopleiding te starten.

Verder ging ook het gewone leven op de luchthaven verder met het verschillende vliegbewegingen van vliegscholen en bedrijven voor simulatie- en initiatievluchten. Op beide dagen was er een static show.

Zowel gebaseerde toestellen als bezoekers vonden een plaatsje in de statische tentoonstelling.

Fietstocht
Ook naast het vliegveld waren tal van activiteiten. Een daarvan was een gegidste fietstocht door de West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk onder de noemer ‘Militaire acrobaten in de lucht’. Tijdens deze fietstocht van zeventien kilometer keerden de deelnemers 100 jaar terug in de tijd en verkenden ze diverse plaatsen rond Kortrijk waar zich tijdens de Eerste Wereldoorlog Duitse militaire vliegvelden bevonden. Rond Kortrijk alleen al waren dat er vijf. Tijdens de anekdotische fietstocht leerde je waarom de streek zo geschikt was voor de aanleg van vliegvelden, hoe de vliegvelden werden aangelegd, hoe de vliegtuigen eruit zagen en wie de piloten waren. (Meer info: klik hier)

Tom Brinckman

Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer