Anna en Odette Sonck, slachtoffers bombardement 7 september 1943, Elsene

Op 7 september 1943 om 9.51 uur doorkruiste een grote formatie van de Amerikaanse luchtmacht het luchtruim boven Elsene, op weg naar Evere waar zich de reparatiewerkplaats ‘Erlawerke 6’ voor vliegtuigen van de Luftwaffe bevond. In het nabijgelegen Elsene-Etterbeek dropten de Flying Fortresses ongeveer 120 bommen van 250 kilo. Het centrum van het bombardement leek zich te bevinden op de Kroonlaan, rond de Rijkswachtkazerne, en bij de kazernes op de General Jacqueslaan, tegenover het Oefenplein, waar nu de VUB en ULB zijn gevestigd. Het blijft gissen naar de precieze oorzaak van het bombardement op Elsene. Misschien verwarden enkele bemanningen het Oefenplein met de luchthaven van Haren-Evere, wat hun voornaamste doelwit was. Om 09.53 uur bombardeerde het grootste deel van de formatie de luchthaven van Haren-Evere. Ze dropten er ongeveer 1.100 bommen van 250 kilo.

Bij het bombardement in Elsene op 7 september 1943 zouden 342 burgerslachtoffers zijn gevallen. Naar het exacte aantal blijft het gissen, ook naar het aantal Duitse militairen die om het leven zijn gekomen of het aantal omgekomen gevangenen die door de Duitsers waren opgesloten in de kelders van de Rijkswachtkazerne in de Kroonlaan. Baron Jean Greindl, hoofd van Komeet ontsnappingslijn, was een van de verzetsstrijders die tijdens het bombardement in de gevangenis om het leven kwam. In Evere kwamen door het bombardement negentien burgers om het leven.

De bezetter heeft handig ingespeeld op de gevoelens van de bevolking wat betreft het hoge aantal burgerslachtoffers. De Anglo-Amerikaanse bombardementen op de burgers werden breed uitgesmeerd in de pers. Op vrijdag 10 september 1943 vond een grote officiële begrafenisceremonie plaats in Elsene, talrijke prominenten die met de Duitsers collaboreerden waren aanwezig. Een generaal vertegenwoordigde de Wehrmacht. Na de religieuze ceremonie werden 120 lichamen begraven op de begraafplaats van Elsene. Tot 21 september 1943 vonden er dagelijks individuele begrafenissen plaats, naarmate er slachtoffers werden terug gevonden in het puin. In Evere vond geen officiële ceremonie plaats.

Het graf van Anna en Odette Sonck herinnert ons nog aan het vreselijk bombardement.

Bron:
Het bombardement op Elsene & Evere, Albert Guyaux, ASP, 2021

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
7/9/1943
Datum registratie:
19/1/2023
Locatie:
Anna en Odette Sonck, slachtoffers bombardement 7 september 1943, Elsene
Adres:
Begraafplaats Elsene, Boondaalsesteenweg
Lengtegraad:
4°23’34.1″E
Breedtegraad:
50°48’52.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer