Gedenkplaat 551 Parachute Infantry Batallion

Op de binnenkoer van de Ferme de Noirefontaine hangt een gedenkplaat voor de 551st Parachute Infantry Batallion.
De gedenkplaat is geschonken door een veteraan van 551 PIB, Joe Cicchinelli.
‘Goya’ is de afkorting van Great Outstanding Young Americans. Volgens sommige bronnen stond de afkorting voor ‘Get off your Ass’.

Het 551st Parachute Infantry Battalion (551st PIB) was jarenlang een weinig gewaardeerde luchtlandingseenheid van het Amerikaanse leger. De eenheid werd opgericht in november 1942 en vocht onder meer in de Battle of the Bulge. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de 551 PIB in te zetten op het Franse Caraïbische eiland Martinique (een bevoorradingsplaats voor Duitse U-boten), maar in plaats daarvan kwamen ze in de Belgische Ardennen terecht. Aanvankelijk hadden ze een getalsterkte van 800, het bataljon werd in Juslenville (Theux, België) ontbonden op 27 januari 1945 en de resterende 110 (!) overlevenden werden opgenomen in de 82nd Airborne Division.

Op 27 december 1944 voerden ze de aanval uit op de 62e Volksgrenadier Division van Oberst Friederich Kittel, hier in het gehucht Noirefontaine. Op 4 januari 1945 voerde het bataljon in naburige dorpen een bajonetaanval uit op machinegeweernesten waarbij 64 Duitsers werden gedood. Op 7 januari 1945 kregen ze de opdracht om het dorp Rochelinval (Trois-Ponts) in te nemen. De eenheid zou tijdens het Ardennenoffensief altijd vooruitgeschoven posities innemen en zware verliezen lijden.

Het bataljon werd pas in 2001 bekroond met een Presidential Unit Citation als erkenning voor zijn prestaties.

Opgelet, de gedenkplaat hangt op privé-eigendom. Niet betreden zonder toestemming van de eigenaars.

We spraken met de eigenaars, de vrouw herinnerde zich hoe de familie zich tijdens de bombardementen had verscholen in de kelders van de boerderij. Volgens de eigenaars komen nog regelmatig Amerikanen de gedenkplaats bezoeken en hun overleden kameraden eren.
De boerderij bevindt zich op een ongelooflijk mooie locatie, een afgelegen plaats met een indrukwekkend zicht op de bosrijke omgeving.

Info website van 551 PIB: www.551stpib.com/newsite/index.html en Wikipedia.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 19/08/2019
Datum registratie:
19/09/2019
Locatie:
Gedenkplaat 551 Parachute Infantry Batallion
Adres:
Gehucht Noirefontaine, straatnaam Mourefontaine. De straatnaam is niet op alle GPS’en te vinden wel op Google Maps. Privé-terrein.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer