Genk heeft duidelijk een zeer actieve heemkundige kring, de Heemkring Heidebloemke. In het Stedelijk Museum Emiel Van Doren, Henri Decleenestraat 21, worden enkele mooie artefacten van de Belgische luchtvaart bewaard.
Onderzoeker: Jan Lantmeeters
Jan Lantmeeters signaleerde mij het graf van de Engelsman Max Victor Wenner op het Stedelijk Kerkhof van Genk. De rijke landlord werd op 15 april 1887 in Manchester geboren, zijn ouders waren van Duitse afkomst. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij aan het Ijzerfront luitenant piloot bij de RAF. Hij reisde dikwijls naar Duitsland, men vertelde dat hij er een verloofde had. Toen het Nazi-regime aan de macht kwam voelde hij er zich niet meer veilig, hij had het gevoel dat hij geschaduwd werd en misschien beticht van spionage.
Lichttorenplein. Een verwijzing naar het vroegere lichtbaken voor de luchtvaart. De constructie bestaat nog altijd.
Straatnamen te Zutendaal: Lichttorensteeg
De pyloon in Zutendaal (Lichttorenplein) dateert uit de pionierstijd van de burgerluchtvaart. Op die toren stond een zwaailicht als navigatiebaken op de route Brussel-Keulen.
Jan Lantmeeters signaleerde ons het bestaan van de Horensbergdam, die maakte deel uit van het vliegveld van As. Deze dam werd opgebouwd door de Duitsers en diende als kogelvang voor de schietoefeningen van vliegtuigen van op het vliegveld van As. Het domein van het vliegveld van As lag op grondgebied van Genk en As. De Horensbergdam ligt op het grondgebied van Genk en is nu eigendom van de stad Genk. Hij is te bereiken via de Europalaan (N75), van As naar Genk, langs de ingang van het motorcrossterrein en het cartingcircuit.
2007. De volgende tip van Jan Lantmeeters was ook het vermelden waard. In Hasselt kent men het domein Tommelen, een uniek stuk natuurreservaat dat eigenlijk een bommentapijt was. Het domein is gelegen aan de Westelijke rand van Hasselt. Op 8 april 1944 waren het spoorwegknooppunt en het rangeerstation van Hasselt doelwit van de bommenwerpers van de Amerikaanse 9th Army Air Force. Tussen 8 april en 28 mei werd Hasselt vijftien keer gebombardeerd. Zo’n 110 bomkraters bleven bewaard in het bijna twaalf hectaren groot natuurgebied en poelencomplex van Tommelen.
Op het schietveld van Houthalen-Helchteren (Pampa Range) staat het monumentje voor de bemanning van een gevallen F-16B (c/n 6J16.) Deze plaats is niet publiek toegankelijk. We herdenken hier Cdt Vl De Waegeneer en Olt Vl Dirk Ponsaerts, beiden van het 23 Sqn en de 10 Wing, verlieten het toestel met hun schietstoel maar overleefden het ongeluk niet. De crash gebeurde op 19 september 1984 om 12.43Z.
N 51°02’10.56″
O 05°26’30.39″Correctie titels via mail Roger Libaers, 15 november 2008
Léon de Brouckère (°Roeselare 1886, †Vorst 1944) is een van onze eerste Belgische luchtvaartpioniers. Als ingenieursstudent kwam hij rond 1910 in aanraking met de ontluikende luchtvaart. Hij sloot zich aan bij de Belgische Aëroclub en maakte (o.a. in de Gordon Bennett Race) naam als ballonvaarder. In Herstal richtte hij een bedrijf op waar vliegtuigpropellors werden gemaakt. Hij ontwierp zijn eigen vliegtuig en startte een vliegschool op het vliegveld van Kiewit, later op zijn eigen vliegveld in Genk. In 1911 verkreeg hij de licentierechten voor het Franse vliegtuig Deperdussin.