Kogelvanger

Jan Lantmeeters signaleerde ons het bestaan van de Horensbergdam, die maakte deel uit van het vliegveld van As. Deze dam werd opgebouwd door de Duitsers en diende als kogelvang voor de schietoefeningen van vliegtuigen van op het vliegveld van As. Het domein van het vliegveld van As lag op grondgebied van Genk en As. De Horensbergdam ligt op het grondgebied van Genk en is nu eigendom van de stad Genk. Hij is te bereiken via de Europalaan (N75), van As naar Genk, langs de ingang van het motorcrossterrein en het cartingcircuit. De Horensbergdam zelf is een deel van het motorcrossterrein en is afgesloten met hekwerken. De foto’s zijn door de mazen van de hekken getrokken. Deze hekken vormen ook de scheiding tussen het motorcrossterrein en het cartingcircuit.

In ‘De Legerbode’ van 1920 staat op bladzijde 745-746 een artikel over ‘De Militaire Vliegschool van Asch’ met daarin: “Ten einde het veld bestaat de kogelvanger nog, die de Duitschers er maakten. Het plein, omringd door kogelvangers, is doorsneden door een dubbel spoor in vorm van 8, waarop men een elektrisch platform deed rollen. Op de platform was een geraamte van een vliegtuig geplaatst, dat door een bijzonder mechanisme verschillende plotse bewegingen onderging.
De loods, gewapend met zijne mitrailleuse, nam plaats in het geraamte en de kleine tram zette zich in beweging over het plein. Beweegbare schietschijven verschenen plotseling op verschillende plaatsen. De schutter moest zijne kogels behendig plaatsen. Als de omloop ten einde was, kwamen merkers uit hunne gebetonneerde schuilplaatsen en duiden de uitslagen aan. Boven den kogelvanger teekenden de geallieerde vliegtuigen zich in natuurgrote tegen den hemel af”.

Info : J. Lantmeeters (7 juli 2006.)

Beelden: ©Jan Lantmeeters, 07/07/2006 | ©Jan Lantmeeters, 07/07/2006
Datum registratie:
14/07/2006
Eigenaar:
Overheid
Adres:
Europalaan (N75), ingang motorcrossterrein

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer