In mei 2010 werd natuurgebied “De Bomputten” officieel geopend voor het publiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne van Vilvoorde gebombardeerd. Heel wat bommen misten hun doel en kwamen tussen Vilvoorde en Eppegem, op en naast de spoorlijn terecht gekomen. Dit heeft zowel zuidelijk als noordelijk van de spoorlijn talrijke bomkraters gecreëerd. Na de oorlog werden de meeste kraters gedempt. Onlangs nog werd voor de aanleg van een gasleiding een bomput in een weide te Houtem gedicht. Vandaag blijven er nog 11 van die bomputten over in de weiden op de grens van Houtem en Eppegem.
Soorten: Landschap
Plaats waar Halifax III LW682 OW-M van 426 Squadron tijdens de nacht van 12 op 13 mei 1944 insloeg nadat hij door Hptm Martin Drewes van III./NJG 1 neergeschoten werd tijdens een bombardementsopdracht naar het spoorwegstation van Leuven. In het weekend van 6 op 7 september 1997 werden de resten van dit vliegtuig, alsook deze van de drie tot dan nog vermiste bemanningsleden, geborgen door het BAHA Archaeology Team.
Naast de spoorwegbrug over de Dender zijn nog steeds een tweetal ronde kraters te zien, een herinnering aan het bezoek dat de Liberators van de 492 Bomb Group op 25 mei 1944 aan deze locatie brachten. Ook de watertoren toont nog steeds sporen van een Lighting-aanval in de zomer van 1944. Volgens Erwin Heylens (Culturele Adviesraad Denderleeuw) zijn rond het station inderdaad nog bomkraters te zien, namelijk langs het wandelpad langs de Dender tussen de brug aan de De Nayerstraat en Erembodegem. De weiden zijn gemakkelijk bereikbaar vanop het wandelpad.
Jan Lantmeeters signaleerde ons het bestaan van de Horensbergdam, die maakte deel uit van het vliegveld van As. Deze dam werd opgebouwd door de Duitsers en diende als kogelvang voor de schietoefeningen van vliegtuigen van op het vliegveld van As. Het domein van het vliegveld van As lag op grondgebied van Genk en As. De Horensbergdam ligt op het grondgebied van Genk en is nu eigendom van de stad Genk. Hij is te bereiken via de Europalaan (N75), van As naar Genk, langs de ingang van het motorcrossterrein en het cartingcircuit.
2007. De volgende tip van Jan Lantmeeters was ook het vermelden waard. In Hasselt kent men het domein Tommelen, een uniek stuk natuurreservaat dat eigenlijk een bommentapijt was. Het domein is gelegen aan de Westelijke rand van Hasselt. Op 8 april 1944 waren het spoorwegknooppunt en het rangeerstation van Hasselt doelwit van de bommenwerpers van de Amerikaanse 9th Army Air Force. Tussen 8 april en 28 mei werd Hasselt vijftien keer gebombardeerd. Zo’n 110 bomkraters bleven bewaard in het bijna twaalf hectaren groot natuurgebied en poelencomplex van Tommelen.
Info Peter Snoeckx, 2 juni 2015:
Knokke-Heist heeft alles om de toerist een mooie vakantie te laten beleven: in de eerste plaats strand en zee, een mooi natuurreservaat, lekkere restaurants een golf en zelfs een helihaven. Een vliegveld ontbreekt echter. Dit is jammer, want dat is er in het verleden wel geweest. Momenteel is er, op een infobord na niets dat doet vermoeden dat op een weiland naast het Zwin tot de jaren zestig vliegactiviteit was, en dat er zelfs internationale lijnvluchten werden georganiseerd.
Info Bart Beckers: Deze vrijdagnamiddag 3 oktober 2014 zijn we op zoek gegaan naar de plaats waar vroeger het vliegveld van Beerse (EBES) lag (opgestegen van Keiheuvel.) Hiervoor hebben we een vliegkaart van 1976 gebruikt (zie foto.) Van het vliegveldje blijft niet veel meer over. De startbaan (RWY 11/29) in asfaltverharding , 810m lang en 18m breed, werd in augustus 2009 verwijderd. Er staat nog een loods (dak beschadigd) en een bijgebouw. Opvallend is de afbeelding van een viermotorig vliegtuig op het einde van startbaan 11.
Ten noorden van Bizory, een gehucht van Bastogne, ligt het Bois de la Paix (Vredesbos, Woods of Peace),…
- Info Jean Dillen (13 maart 2017):Toen de Luftwaffe haar intrek nam op het vliegveld van Deurne, was er een grote behoefte aan brandstof. Die werd aangevoerd met grote vrachtwagens met opleggers die allicht gingen tanken ergens in de regio (petroleuminstellingen?) waar die via de spoorweg werd aangevoerd. Op het vliegveld werd de inhoud van de tankwagen over kleinere wagens verdeeld die handiger waren om de vliegtuigen individueel te tanken.