Schroefblad van Lancaster III JB367 OF-S 97 Sqn

In de nacht van 18-19 november 1943 stortte Lancaster III JB367 OF-S van 97 Squadron neer te Voort-Bommershoven, bij Borgloon. De bommenwerpoer was geraakt door flak en de bemanning kon het vliegtuig tijdig verlaten maar de pillot kwam helaas om het leven. De Lancaster viel op het kasteel de Tornaco te Voort; het kasteel ging volledig op door de brand en is nooit herop gebouwd.

De bemanning bestond uit P/O Albert A. Johnson DFM RNZAF (piloot, +, F/L Albert P.W. Philip “Pep/Pip” Pepper DFC (navigator, evaded), P/O Fredrick T. “Wil­ly” Williams DFM (bommenrichter, evaded), F/S Walter “Wally” Jack­son (flight engineer, pow), F/S Jack S. “Lefty” Sansam (radio-operator, pow), F/S Tom “Cur­ly” Hessel­den (boordschutter, evaded­), F/S Charles J. John “Tiger” Bil­lows (boordschutter, pow­).

Op het binnenhof van de nabijgelegen kasteelhoeve stond tot voor enkele jaren een schroefblad van de bommenwerper. De huurders van het pachthof zijn nu verhuisd naar een hoeve in de Benaetsstraat 9 in Voort en hebben dit voor hen zeer waardevolle relikwie meegenomen naar hun nieuwe boerderij. De schroef staat op privédomein en is dus niet te bezichtigen. De foto werd nog genomen op de kasteelhoeve van “de Tornaco”. De boerderij is tegenwoordig een bed & breakfast.

Beelden: © Willem Labro
Datum gebeurtenis:
19/11/1943
Datum registratie:
23/05/2006
Eigenaar:
de Tornaco
Locatie:
Schroefblad van Lancaster III JB367 OF-S 97 Sqn
Adres:
Romeinse Kassei, 5, Hendrieken-Voort, Borgloon
Lengtegraad:
5°18’39.3″E
Breedtegraad:
50°47’31.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer