1st Air Mechanic RNAS Charles Edward Statham op Memorial of the Missing

De Royal Naval Air Service (RNAS) was de luchtvaarttak van de Britse Royal Navy en bestond van 1 juli 1914 tot 1 april 1918. Toen ging het samen met het British Army Royal Flying Corps deel uitmaken van de pas gevormde Royal Air Force.

Charles Edward Statham (°Manchester, 29 september 1885) was Air Mechanic in de Royal Naval Air Service. Hij overleed in Oostende op 21 augustus 1914 aan de gevolgen van een schietongeval. Charles was toen 29 jaar oud. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn niet bekend.

Charles Edward Statham was de eerste gesneuvelde van de Royal Naval Air Service tijdens de Groote Oorlog. Op het moment van het ongeval deed hij dienst op een tijdelijke basis voor watervliegtuigen in Oostende.

Zijn naam staat eigenaardig genoeg op dit Memorial to the missing, alhoewel hij een graf heeft op de CWGC begraafplaats van Oostende (Oostende New Communal Cemetery, Stuiverstraat.)

Het Memorial to the missing in Euville-steen (kalksteen uit het Franse Département de la Meuse,) ontworpen door William Bryce Binnie met beeldhouwwerk van Charles Jagger, werd onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal MacDonogh en eerste minister H. Jaspar. Sir George MacDonogh was een commissaris voor de Imperial War Graves Commission. Hij was stafofficier en generaal geweest voor de directie van de militaire inlichtingendienst gedurende het grootste deel van de oorlog.

De namen van de 547 vermisten zijn te lezen op de bronzen panelen rond de basis van de zuil. Drie leeuwen houden de wacht op de hoeken van het driehoekige geplaveid platform waarop het gedenkteken geplaatst is. (Info toeristische dienst Nieuwpoort.)

De Britse militairen zonder gekend graf die hier herdacht worden zijn in 1914 gedood bij de belegering van Antwerpen of de verdediging van dit deel van het westfront van juni tot november 1917.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 01/01/2016
Datum gebeurtenis:
21/08/1914
Datum inhuldiging:
23/06/1928
Datum registratie:
11/01/2016
Locatie:
1st Air Mechanic RNAS Charles Edward Statham op Memorial of the Missing
Adres:
Nabij de monding van de rivier de IJzer, bij het Koning Albert I-monument, bij het sluizencomplex de Ganzepoot, Nieuwpoort.
Lengtegraad:
2°45’18.0″E
Breedtegraad:
51°08’13.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer