Gedenkteken voor Plt Off Robinson en Fg Off O’Brien, Wellington Ic DV763 16 OTU

In de nacht van 1 op 2 juni 1942 is in Perk een Wellington neergestort in de buurt van de Tervuursesteenweg, in de omgeving van het Heilig Hart. De namen van piloot P/O Ronald Robinson en F/O waarnemer Charles O’Brien staan gebeiteld in de gedenkstenen rond het “Cross of Sacrifice” op het kerkhof van Perk.

Het betrof Wellington IC serial DV763 van 16 Operational Training Unit (OTU) (squadron code XG-H2). Aan het einde van hun opleiding in de OTU voerde elke bemanning een opdracht uit boven bezet gebied, doorgaans om ergens wat propagandafolders te gaan uitstrooien zodat ze toch het gevoel kregen wat het was om boven bezet gebied te vliegen. Deze opdracht naar Essen was echter niet de klassieke missie maar maakte deel uit van de tweede van drie ‘1000 bomber raids’.

De bemanning bestond uit P/O Ronald J. Robinson DFC (piloot), P/O Charles O’Brien (observer), Sgt E. Taylor Beal RCAF (bommenrichter), F/S J.M. Forster en Sgt Harold E. DeMone RCAF. Beal en Forster werden gevangen genomen en slechts DeMone kon bezet Europa ontvluchten en terug Groot-Brittannië bereiken. De twee gesneuvelde bemanningsleden zijn begraven op het Adegem Canadian War Cemetery.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
02/06/1942
Datum registratie:
25/11/2006
Locatie:
Gedenkteken voor Plt Off Robinson en Fg Off O’Brien, Wellington Ic DV763 16 OTU
Adres:
Kerkhof, Kerkdreef, Perk, Steenokkerzeel
Lengtegraad:
4°29’52.1″E
Breedtegraad:
50°56’00.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer