Ridders de Menten de Horneplein (Sint-Truiden)

Ridder Menten de Horne kwam om het leven als navigator aan boord van Lancaster DV345 van 550 Sqn tijdens een raid op Berlijn. De machine steeg op om 0005 van Grimsby, en crashte tijdens de terugkeer om 0708 om zo’n 8 mijl ten ZO van Spalding, Lincolnshire. De Horne werd op 25 oktober 1949 ontgraven van Brookwood Cemetery (waar een Belgian plot was) en gerepatrieerd naar Melveren. De hele crew kwam om het leven (F/O R.H. Mawle, Sgt P.P. O’Meara, F/O G.M. de Menten de Horne, Sgt J.R. Rounding, Sgt M.G. Capel, Sgt C.W. Taylor RCAF en Sgt E. Skelton.)

Van G. de Menten de Horne en zijn Lancaster werd in Sint-Truiden door een aantal jonge Truiense graffitikunstenaars een schilderij gemaakt op het ‘Menten de Horneplein’. Aan de basis van het kunstwerk ligt een legende die vertelt hoe de basis van Brustem, die door Duitsers was bezet, ’s nachts voortdurend werd aangevallen door een mysterieus vliegtuig. Preventieambtenaar Erik Jamar verklaarde tijdens de inhuldiging : “De graffitikunstenaars baseerden hun werk op het verhaal van de spookvlieger met authentieke foto’s en schetsen. Een typische Haspengouwse appelboom staat symbool voor de oudstrijders : hun wijsheid, geschiedenis en ervaringen worden via de vruchten doorgegeven aan volgende generaties”.

De familie van de Menten de Horne is uit Sint-Truiden verdwenen. Broer Eric werd gefusilleerd door de Duitsers als verzetsman. Wel heeft historicus Frans Decat in 1990 contact gehad met een neef die (toen) in de buurt van Hoei woonde. De man was tijdens de oorlog echter te jong en kon weinig relevante dingen vertellen.

Er ‘zou’ in 1944 ook een herdenkingsdienst voor de Menten de Horne zijn geweest in Melveren, een passieve verzetsdaad waar de Duitsers natuurlijk niet erg gelukkig mee waren. Tekst door Frans Decat/De Decker

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
02/01/1944
Datum inhuldiging:
2005
Datum registratie:
15/01/2006
Eigenaar:
Overheid
Locatie:
Ridders de Menten de Horneplein (Sint-Truiden)
Adres:
Ridders de Menten de Horneplein, Sint-Truiden
Lengtegraad:
5°10’55.2″E
Breedtegraad:
50°49’07.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer