Monument voor bemanning en passagiers van C-119 CP36

Op de vliegbasis van Kleine-Brogel staat een monument voor de slachtoffers van de vliegramp met de C-119 Flying Boxcar CP36. Op 19 juli 1960 vertrok het toestel van de 15de Wing van het vliegveld Usumbura naar Bunia om aldaar assistentie te verlenen aan Belgische para-commando’s. De CP36 stortte om 13.45 lokale tijd neer in Oost-Congo te Sake-Masisi/Bibatama, 75 kilometer ten noorden van Goma in de Kivustreek. De oorzaak van de crash werd toegeschreven aan motorproblemen in slechte weersomstandigheden. Er waren slechts vier overlevenden. De omgekomen bemanning bestond uit Cdt Van Gompel Jan (1st Pilot), Adj. Devarez Charles (2nd Pilot), Cdt. Genbrugge Willy (Navigator), Adj. Jacques Ernest (Radio) en Adj. Laurent Emile (Technician.) Ook 36 soldaten sneuvelden in de crash.

Aan het monument worden regelmatig herdenkingsplechtigheden gehouden ter nagedachtenis van de catastrofe. In 2005, bij de 45ste verjaardag van de ramp, werd dit monument onthuld in aanwezigheid van kardinaal Daneels. Vermits het monument op de basis staat is het enkel te bezichtigen mits voorafgaande toestemming. Meer informatie over deze crash is te vinden in Dakota News nr. 34 en 35.

Beelden: © Peter Celis
Datum gebeurtenis:
19/07/1960
Datum inhuldiging:
2005
Datum registratie:
09/06/2006
Eigenaar:
Defensie
Locatie:
Monument voor bemanning en passagiers van C-119 CP36
Adres:
Op de vliegbasis Klein-Brogel, administratieve kant

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer