3990
In de mess “all ranks” van Kleine Brogel kunnen we deze muurschildering bewonderen van Generaal Dumonceau de Bergendael. Het toont naast zijn beeltenis ook de toestellen waarmee hij heeft gevlogen.
3990
In de mess “all ranks” van Kleine Brogel kunnen we deze muurschildering bewonderen van Generaal Dumonceau de Bergendael. Het toont naast zijn beeltenis ook de toestellen waarmee hij heeft gevlogen.
Op het binnenplein van de basis Dumonceau de Bergendael van Kleine Brogel staan drie vliegtuigen opgesteld : een Republic F-84E Thunderjet (FS-17,) een Republic F-84F Thunderstreak (RA-T) en een Lockheed F-104G Starfighter (FX-86.) In het artikel “De Verborgen schatten van Kleine Brogel” (Brussels Air Museum Magazine) beschreven Daniël Brackx en Jacques Schelfaut ook enkele andere vliegtuigen die ze in afgelegen hoeken van de basis terugvonden zoals een F-84F (FU-145,) F-84F (FU-188) en de cellen van twee F-104G (vermoedelijk van de FX-02 en de FX-41.) De basis is niet toegankelijk voor het
Op de vliegbasis van Kleine-Brogel staat deze kapel met een beeld van Onze Lieve Vrouw van Loretto, de patrones der piloten en luchtreizigers. Ik weet niet wanneer de kapel er precies werd gebouwd. Ze staat ter hoogte van Hardened Aircraft Shelter nummer 9, aan een kruispunt van de taxitracks die respectievelijk naar startbanen 05 en 23 gaan. Het staat ongeveer 50 meter van het begin van startbaan 05. De kapel staat dus duidelijk op het operationeel deel van Kleine-Brogel en is dus niet te bezoeken.
Het monument voor Kapitein-Vlieger William Drieskens staat in de Quick Reaction Area van de vliegbasis Kleine-Brogel en is dus niet te bezoeken zonder voorafgaande toestemming. Drieskens verongelukte met een F-16A te Kleine Brogel. Hij was één van de meest bekwame F-16 piloten van de Luchtmacht. Hij werd gevraagd uit te springen maar probeerde het toestel te redden. Net boven de grond bij de landing draaide de FA-63 zich op de rug en crashte. De piloot werd daarbij op slag gedood.
Op de vliegbasis van Kleine-Brogel staat een monument voor de slachtoffers van de vliegramp met de C-119 Flying Boxcar CP-36. Op 19 juli 1960 vertrok het toestel van de 15de Wing van het vliegveld Usumbura naar Bunia om aldaar assistentie te verlenen aan Belgische para-commando’s. De CP-36 stortte om 13.45 lokale tijd neer in Oost-Congo te Sake-Massisi/Bibatama, 75 kilometer ten noorden van Goma in de Kivustreek. De oorzaak van de crash werd toegeschreven aan motorproblemen in slechte weersomstandigeden. Er waren slechts vier overlevenden.
Voor de sloop van de vroegere kapel in het Koning Albert I Kwartier in Haren/Evere werden de waardevolle glasramen overgebracht naar de kapel van Kleine-Brogel. Ze zijn een ode aan de gesneuvelde Belgische piloten van de twee wereldoorlogen.
Niet alle historische stukken van de luchtmachtbasis Kleine-Brogel worden bewaard in hun KB Air Museum.
Info Willem van Dranen (25 november 2016):
De Vliegveldlaan maakt de verbinding tussen Kleine Brogel en Kaulille, langs het vliegveld van Kleine Brogel.
Op 30 september 2011 onthulde kosmonaut Frank De Winne samen met burgemeester Theo Kelchtermans een kunstwerk op de rotonde die nu de naam draagt van de Belgische kosmonaut.
Op 20 januari 2010 opende het Kleine-Brogel Air Museum (KBAM) officieel zijn deuren. In Hof Bergendal gaf Roger Lams, de voorzitter van Kleine-Brogel Air Museum vzw, toelichting bij het ontstaan van het museum. Lams begon zijn toespraak met de veelzeggende woorden “In den beginne was er niets en toen werd Snor geboren”. Het is inderdaad Jos “Snor” Palmers die aan de basis lag van dit museum. Snor is de gekende verzamelaar van alles wat te maken heeft met het 31ste Tijger-smaldeel en van “wat vliegt en niet te zwaar is om mee te nemen naar zijn museum”.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer