Kruis voor F/L Edgar Court en F/L Jack Sands, Mosquito FB.VI HX937 487 RNZAF Sqn

Het kruis werd geplaatst voor de Mosquito HX937 van het 487 NZRAF Sqn. Piloot Lt Edgar Court en Navigator Lt. Jack Sands kwamen hier op 9 oktober 1943 om het leven. De bemanning werden eerst te Borsbeek begraven maar rusten nu op het Schoonselhof.

Langsheen de Kapellestraat, aan het kruispunt met de Zwarte Heistraat, moet je aan de andere kant van de weg een veldweg ingaan. Na een vijftig meter staat het monument aan je linkerkant.

Info gevonden op www.deuzie.be:

Op zaterdag 9 oktober 1943, rond half een ’s middags, kwam een brandend gevechtsvliegtuig uit de richting van Zelzate gevlogen. Het maakte een bocht boven Koewacht en vloog dan over de Kapellestraat terug naar het zuiden. De piloot wilde blijkbaar een noodlanding maken. Het vliegtuig vloog laag en moest proberen om zijn gevaarlijke lading kwijt te geraken. Het loste 2 bommen die door hun ontploffing het vliegtuig beschadigden. Twee andere bommen ontploften niet omdat het vliegtuig op te geringe hoogte vloog. Het vliegtuig stortte neer in een zijwegel van de Kapellestraat (“den Diepen Wegel”) tegenover de Zwarte Heistraat, op nog geen 50 m van de plaats waar een vogelvanger met een net vogels zat te vangen. Door de val spatte het vliegtuig uiteen en brandde volledig uit.
Vliegtuigen van dezelfde gevechtsgroep cirkelden enkele keren boven het brandende toestel en verdwenen dan in de richting van het zuiden.

Beelden: © Steven Volckaerts, 19/10/2006
Datum gebeurtenis:
09/10/1943
Datum inhuldiging:
2001
Datum registratie:
22/10/2006
Locatie:
Kruis voor F/L Edgar Court en F/L Jack Sands, Mosquito FB.VI HX937 487 RNZAF Sqn
Adres:
Veldbaan langsheen de Kapellestraat, tegenover de hoek met de Zwarte Heistraat, Stekene
Lengtegraad:
3°59’42.3″E
Breedtegraad:
51°12’07.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer