Schroef van Lancaster III JB367 OF-S 97 Sqn

In de nacht van 18-19 november 1943 stortte Lancaster III JB367 OF-S van 97 Squadron neer te Voort-Bommershoven, bij Borgloon. De bommenwerper was geraakt door flak en de bemanning kon het vliegtuig tijdig verlaten maar de piloot kwam helaas om het leven. De Lancaster viel op het kasteel de Tornaco te Voort; het kasteel ging volledig op door de brand en is nooit herop gebouwd.

De bemanning bestond uit P/O Albert A. Johnson DFM RNZAF (piloot, +, F/L Albert P.W. Philip “Pep/Pip” Pepper DFC (navigator, evaded), P/O Fredrick T. “Wil­ly” Williams DFM (bommenrichter, evaded), F/S Walter “Wally” Jack­son (flight engineer, pow), F/S Jack S. “Lefty” Sansam (radio-operator, pow), F/S Tom “Cur­ly” Hessel­den (boordschutter, evaded­), F/S Charles J. John “Tiger” Bil­lows (boordschutter, pow­).

In het park van het uitgebrande kasteel “de Tornaco” te Voort ligt een verbogen schroef van een Lancaster. Het is een stille getuige van de crash. Het vroegere kasteelpark is privé-terrein en kan alleen maar bezocht worden met toestemming van de toezichthouder.

Beelden: © Willem Labro
Datum gebeurtenis:
19/11/1943
Datum registratie:
23/05/2006
Eigenaar:
de Tornaco
Locatie:
Schroef van Lancaster III JB367 OF-S 97 Sqn
Adres:
Domein “de Tornaco”, Romeinse Kassei, Voort, Borgloon
Lengtegraad:
5°18’43.8″E
Breedtegraad:
50°47’40.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer