Oud brandstofpaviljoen en vliegschool

In 1951 werd er op het Grimbergse vliegveld een brandstofpaviljoen gebouwd, het werd uitgebaat door Shell en gelijkt sterk op dat van het voormalige vliegveld van Sint-Denijs-Westrem. Het brandstofpaviljoen werd een jaar later in gebruik genomen als eerste Belgische Burgerluchtvaartschool. Links onder het afdak had vroeger de brandstofpomp gestaan.

De vliegschool werd beheerd door het Bestuur der Luchtvaart en uitgebaat door Sabena. De scholing gebeurde hier op de Havilland DH.82a Tiger Moth en Saab 91B Safir. In 1959 werd een nieuw, houten gebouw in gebruik genomen dat stijgende vraag naar pilotenopleiding moest kunnen opvangen. Op het parkeerplatform stonden dan de Cessna 310 en Siai-Marchetti SF.260. Nadat de praktische vliegopleiding van piloten was overgeheveld naar de Verenigde Staten werd de houten school op 19 juli 1994 door brand vernield. Dankzij de trainingsvluchten was het op het Grimbergse vliegveld wat vliegtuigbewegingen betreft dikwijls drukker dan op Zaventem.

Anno 2006 zou de gemeente Grimbergen het gebouw gaan ombouwen als jeugdhuis. Laat ons hopen dat een gedenkplaat binnenkort de jongeren doet gedenken dat verschillende generaties piloten hier een gedegen opleiding hebben genoten.

Oude Cessna 310b OO-SEG voor de Burgerluchtvaartschool.

In augustus 2010 werd het gebouw gesloopt en het maakte plaats voor het jeugdOntmoetingsCentrum (JOC). Het JOC werd officiëel geopend op 2 maart 2012. Enkel de naam ‘De Witte Villa’ herinnert ons nog aan de voormalige vliegschool.

Beelden: © Dacre Watson, Peter Keating | © Paul Van Caesbroeck, 19/03/2006 | © René Van Campenhout, 17/08/2010
Datum gebeurtenis:
1951
Datum registratie:
23/03/2006
Adres:
Vliegveld, ingang Oyenbrugstraat

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer