Gedenkplaat voor S/Lt Riss (GC II/6) en voor de geallieerde piloten neergehaald in mei 1940

De gedenkplaat voor S/Lt Joseph Riss is bevestigd op een groot monument dat in 1970 is ingehuldigd voor Franse militairen die hier tijdens de meidagen van 1940 vochten en sneuvelden.
Vooraan in de vloer van het monument, geeft een kruis aan waar kapitein P. Fockedey, commandant van de 5de Compagnie van het 129e Infanterieregiment, op 14 mei 1940 dodelijk werd gekwetst. Hij was toen omringd door de laatste Franse verdedigers van deze sector en had moedig geweigerd om zich over te geven.

S/Lt Joseph Riss (Groupe de Chasse GC II/6) was op 13 mei 1940 samen met acht andere Morane MS 406 opgestegen van Maubeuge-Elesmes. Na een aanval op een He 111 verloor de motor van zijn Morane vermogen en aan boord ontstond brand die gelukkig kon geblust worden. Precies omdat het vuur kon geblust worden, besloot Riss om zijn parachute niet te gebruiken maar een noodlanding te maken in de regio ‘La Saute’ in Haut-le-Wastia. Ter plaatse kreeg hij de eerste medische zorgen. Aan de artillerie vroeg hij om zijn vliegtuig te vernietigen zodat het niet in handen van de Duitsers zou vallen. Hij ‘leende’ een fiets waarmee hij naar het ziekenhuis van Vervins reed (regio Hauts-de-France.) Op 15 mei bevond Riss zich al terug bij zijn eenheid in Maubeuge-Elesmes.

Na WO II maakte Riss verder carrière in de Armée de ‘l Air. In 1945 werd hij instructeur aan de Ecole de l’Air van Salon-de-Provence (Bouches-du-Rhône.) Hij was bevelhebber van het 22ste smaldeel helikopters in Oran (1962) en beëindigde in 1965 zijn militaire loopbaan als tweede commandant van de basis Chambéry (Le Bourget-du-Lac, Savoie.) Na zijn militaire loopbaan bleef hij in de Savoie wonen. Jospeh Riss overleed op 20 januari 2011.

Het monument werd gefinancierd én gebouwd door vrijwilligers van Haut-le-Wastia. Hun namen worden vermeld op een gedenkplaat op het monument.

Aan het monument vinden nog altijd herdenkingsplechtigheden plaats, er is duidelijk een hechte band tussen de Franse veteranen (en/of hun familieleden) en de bewoners van Haut-le-Wastia.

Voor meer informatie over Riss en de lokale strijd in mei 1940, bezoek je zeker het nabij gelegen Musée du Souvenir Mai 1940, Place des Français in Haut-le-Wastia.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
13/5/1940
Datum inhuldiging:
12/7/1970
Datum registratie:
16/8/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor S/Lt Riss (GC II/6) en voor de geallieerde piloten neergehaald in mei 1940
Adres:
Overgang Rue de Sommière in Chemin Saint-Stamp, Haut-le-Wastia
Lengtegraad:
4°50’19.5″E
Breedtegraad:
50°18’01.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer