Gedenkplaat voor de gesneuvelde bemanningsleden van Stirling III EF366 MG-L 7 Sqn

De kapel van de Witteberg werd gebouwd in het Mariajaar 1988, op de plaats waar een klein oorlogskapelletje stond. De omgeving van de kapel werd in de loop van 2022 opgefrist met picknicktafels en een voetpad naar de ingang.

Op 500 meter van de plaats waar de kapel staat, sneuvelden op 22 juni 1943 de 21-jarige Australische piloot F/O Robert Bruce Meiklejohn en zijn 31-jarige Nieuw-Zeelandse navigator F/O Charles H.G. Redwood. Hun Stirling EF366 MG-L van 7 Squadron RAF viel neer in Het Ven te Achel, tijdens een vlucht van het Britse Oakington naar het Duitse Krefeld werd het dodelijk geraakt door Hauptmann Siegried Wandam van I./NJG 5.

De piloot en navigator hadden de overige bemanningsleden aangemaand het toestel te verlaten. De vijf overlevende bemanningsleden kwamen in krijgsgevangenschap terecht. Volgens onderzoeker Peter Loncke kwamen twee bemanningsleden (bommenrichter Sgt Frank Hugo en boordwerktuigkundige Sgt F.W. ‘Bill’ Cole) eerst nog een tiental dagen onder bij de familie Spelters in Haspershoven te Overpelt voordat de weerstand probeerde hen op een vluchtroute naar Engeland te zetten. De andere bemanningsleden die gevangen genomen werden waren radio-operator Sgt Leslie E. Ellingham, boordschutter Sgt Jack Kilfoyle en F/Sgt E.A. Brown.

Op zaterdag 11 september 1999 bezocht Cole Hamont-Achel en werd hem het ereburgerschap van de stad verleend. Ellingham bezocht Hamont-Achel van 22 tot 24 juni 2001, ook hij werd ereburger benoemd. Tijdens zijn bezoek werd hij in contact gebracht met burgers die hem op de ontsnappingsroute hadden geholpen.

Op zaterdag 17 juni 2000 werd aan deze kapel door burgemeester Harrie Meeuwissen en familieleden van bemanningsleden een gedenkplaat ingehuldigd voor de overleden bemanningsleden. Tijdens de plechtigheid waarop delegaties uit Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland aanwezig waren, voerde het 7 Squadron een overvlucht uit met een Chinook-helikopter. Fragmenten van het verongelukte vliegtuig werden overhandigd aan de familieleden.

De gedenkplaat was vooral een eerbetoon georganiseerd door de werkgroep “RAF-memorial kapel Witteberg Achel” en werd gesteund door de gemeente. De werkgroep organiseert nog steeds een jaarlijkse herdenking in samenwerking met de gemeente Hamont-Achel. Meer info over vliegtuig en bemanning via deze link:

https://www.grevenbroekmuseum.be/en/ww2/stirling-ef366

 

Beelden: © Bart Beckers | © Luc Wittemans 21/09/2023
Datum gebeurtenis:
22/06/1943
Datum inhuldiging:
17/06/2000
Datum registratie:
07/02/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor de gesneuvelde bemanningsleden van Stirling III EF366 MG-L 7 Sqn
Adres:
Kapel OLV Van Witteberg, Witteberg (straatnaam), Hamont-Achel
Lengtegraad:
5°27’49.5″E
Breedtegraad:
51°15’37.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer