Ereperk Guy Van Eeckhoudt, First Wing Historical Center

Op 17 oktober 2023 werd in het First Wing Historical Center te Beauvechain het Ereperk Guy Van Eeckhoudt officieel ingehuldigd. Brigade-Generaal Vlieger (or) Guy ‘Van’ Van Eeckhoudt was van 2019 tot 2021 de voorzitter van de vzw The Golden Falcon. Mede onder zijn impuls kreeg het museum een nieuwe boost en kon hij met een aantal gemotiveerde vrijwilligers het 1 WHC opnieuw op de kaart plaatsen. Het opknappen van het bestaande vliegtuigenpark, het restaureren van materiaal en voertuigen, het aantrekken van nieuwigheden en de uitbreiding van het patrimonium van het museum zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange reeks verwezenlijkingen.

De familie Van Eeckhoudt heeft een zeer nauwe band met onze Belgische Luchtmacht. De vader van Guy, Albert ‘Van’ Van Eeckhoudt, bereikte de graad van Kolonel Vlieger en vloog missies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was trouwens de laatste Commandant van de 1° Jachtwing die, binnen de Royal Air Force, opdrachten uitvoerden tijdens WO II. Hij was de peter van Class 23.

Guy Van Eeckhoudt vatte zijn militaire opleiding als piloot aan op de legendarische Stampe & Vertongen SV4-B. De Lockheed F-104G Starfighter was zijn favoriete toestel. Hij beëindigde zijn loopbaan binnen de 15 Wing op Melsbroek op de Lockheed C-130H Hercules.
Guy Van Eeckhoudt schreef een boek getiteld: Journal d’un pilote belge de la guerre froide aux interventions humanitaires en Afrique (www.hangarflying.eu/2016/11/journal-dun-pilote-belge-de-la-guerre-froide-aux-interventions-humanitaires-en-afrique/). De man bleef na zijn opruststelling verder vliegen zij het dan op het toestel waarmee hij zijn loopbaan begon, de Stampe & Vertongen SV4-B. Een zoon van Guy is eveneens werkzaam bij Defensie. Een andere zoon en zijn echtgenote blijven enthousiast actief binnen de luchtvaart, vooral voor het First Wing Historical Center.

Het Ereperk ‘Espace Général de Brigade Aviateur Guy Van Eeckhoudt’ is een mooi en verdiend eerbetoon aan de zeer behulpzame, vriendelijke en aangename persoon die Guy was.

Met dank aan Jef Pets voort tekst en foto’s.
Meer info op www.lunak.be

Beelden: ©Jef Pets
Datum inhuldiging:
17/10/2023
Datum registratie:
6/11/2023
Eigenaar:
Defensie
Locatie:
Ereperk Guy Van Eeckhoudt, First Wing Historical Center
Adres:
First Wing Historical Center, Rue Longue, Beauvechain. Enkel tijdens bezoekuren Historical Center.
Lengtegraad:
4°46’48.3″E
Breedtegraad:
50°45’20.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer