Graf Kapitein-vlieger Frederik Sneep, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger

De Nederlander Frederik Carel Jan Sneep (°12 maart 1886) ontving zijn militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda en werd in 1907 tot 2e Luitenant van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) benoemd. Na bij het corps Marechaussée in Atjeh (nu Indonesië) te hebben gediend, werd hij, in augustus 1914 met verlof in Nederland aankomende, bij het gemobiliseerde Nederlandse Leger ingedeeld en kwam in 1916 bij de Luchtvaartafdeling (LA) van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger terecht. Daar behaalde hij op 15 september 1916 zijn brevet.

Op 1 september 1917 huwde hij in Den Haag met de Belgische Louise Marie Augusta Rotsaert, geboren in Brugge op 17 (of 19?) november 1877.

In Indië teruggekeerd kreeg hij van instructeur Kapitein-vlieger Engelbert van Bevervoorde zijn verdere vliegopleiding. Met zijn instructeur maakte hij de noodlanding mee op de hellingen van de vulkaan Tangkuban Perahu (nu Indonesië), beide vliegers bleven ongedeerd. Kort daarna, op 11 september 1918 stortte het vliegtuig met hen beiden neer te Tjimahi (nu Cimahi, 15 km ten westen van Bandung, Java/Indonesië). Sneep werd bewusteloos en ernstig gewond, uit het brandende toestel bevrijd, doch voor Engelbert van Bevervoorde kon geen hulp meer baten. Ze waren opgestegen vanop een vliegveld nabij Bandung en het toestel viel op een bamboeloods waarin brandbare materialen waren opgeslagen.

De tijdens de crash opgelopen brandwonden en een kaakbreuk waren de oorzaak dat hij met verlof naar Nederland werd gezonden, alwaar hij voor militaire dienst werd afgekeurd. Na op pensioen te zijn gesteld, heeft hij geruime tijd zijn krachten gewijd aan het werk van het Algemeen Nederlandsch Comité Oostenrijk. De organisatie bood na de Eerste Wereldoorlog hulp aan Oostenrijkse weeskinderen. Daarna was hij tot eind 1930 Administrateur bij de rederij N.V. Rotterdamsche Lloyd. Hij genas nooit volledig van zijn verwondingen opgelopen bij het vliegongeluk. Tijdens zijn laatste thuisreis aan boord van de Sibajak, een schip eigendom van de Rotterdamsche Lloyd, werd hij ernstig ziek en overleed in Ukkel op 30 december 1930. Hij werd op 2 januari 1931 begraven op de begraafplaats van Sint-Gillis. Hij rust in het familiegraf Sneep-Rotsaert.

Bronnen: www.delpher.nl, Le Soir

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
30/12/1930
Datum inhuldiging:
2/1/1931
Datum registratie:
17/1/2023
Locatie:
Graf Kapitein-vlieger Frederik Sneep, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger
Adres:
Begraafplaats Sint-Gillis, Stillelaan 72 te Ukkel
Lengtegraad:
4°19’49.3″E
Breedtegraad:
50°46’57.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer