Graf van Antoine Lambotte, Junkers Ju 52/3m OO-AUB

Antoine J.F. Lambotte, geboren te Rochefort op 27 juni 1900, overleden te Stene (Oostende) op 16 november 1937.

Zoals ongeveer alle Sabena-piloten van het interbellum begon Antoine Lambotte zijn opleiding tot piloot bij de Militaire Luchtvaart. Hij maakte deel uit van de 12e Promotie leerling-piloten die aan hun opleiding begonnen op 12 maart 1922. Hij behaalde zijn burgervliegbrevet in de vliegschool van José Orta te Gosselies in mei 1922 en zijn militair brevet op 23 maart 1923. Op 31 oktober 1927 ging hij over naar Sabena.

Amper in dienst bij Sabena, maakte hij op 27 januari 1928 met het postvliegtuig een noodlanding te Calais-Beaumarais in Noord Frankrijk. Het vliegtuigtype of de registratie zijn niet gekend.

Op 23 november 1934 zat hij aan het stuur van Fokker F.VIIb/3m OO-AIR op een lijnvlucht van Keulen (Duitsland) naar Haren. Dikke mist belette de landing te Brussel en daarom zette hij zijn vlucht verder naar het Westen van België. Uiteindelijk bereikte hij de kust waar een poging om te landen op het strand van Oostende onmogelijk was door de beperkte zichtbaarheid. Hij slaagde er in om zijn Fokker op het strand van Zeebrugge veilig aan de grond kon zetten. Vliegtuig en inzittenden waren ongedeerd. De zes passagiers hadden niks gemerkt en dachten dat ze in Brussel geland waren. ’S anderendaags kon het vliegtuig terug opstijgen.

Iets minder dan een jaar later, op 16 november 1937, had hij minder geluk. Onderweg van München, Duitsland, naar Londen via tussenlandingen in Frankfurt en Evere met Junkers Ju 52/3m OO-AUB, kwam hij te Brussel dat gehuld was in een dichte mist. Daarom vloog hij verder naar Stene (Oostende) maar ook daar waren de weersomstandigheden ongunstig. Bij het aanvliegen raakte de Ju 52 de schoorsteen van een steenbakkerij bij Stene. Het vliegtuig stortte neer op de gebouwen van de steenbakkerij waarbij alle inzittenden om het leven kwamen: drie bemanningsleden, naast Lambotte ook Maurice Courtois, radio-operator, en Yvan Lansmans, chef-mecanicien, en acht passagiers kwamen om het leven. Het volledige relaas kan u terugvinden via de volgende link:

https://www.hangarflying.eu/2017/12/darmstadt-herdenkt-ongeval-sabena-ju-52-oo-aub/

Antoine Lambotte rust op de begraafplaats van Schaarbeek te Evere.

Beelden: © Georges Lecomte, 10/04/2010 | © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
16/11/1937
Datum registratie:
26/06/2010
Locatie:
Graf van Antoine Lambotte, Junkers Ju 52/3m OO-AUB
Adres:
Begraafplaats van Schaarbeek, Eversestraat, Evere
Lengtegraad:
4°25’07.9″E
Breedtegraad:
50°52’15.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer