Graf van Kapitein-vlieger Philippe Jomouton, Fairey Firefly IIM Y-61

Philippe M.A. Jomouton, geboren te Jambes op 15 augustus 1909, overleden te Haren-Evere op 7 april 1938.

Philippe Jomouton behaalde zijn brevet als waarnemer bij de Militaire Luchtvaart in 1933. Hij leerde vliegen met de 71e Promotie officieren-leerling-piloten die aan hun opleiding begonnen in oktober 1934. Hij behaalde zijn vleugels op 1 september 1935.

Hij komt terecht bij de observatiesmaldelen te Goetsenhoven waar hij de leiding krijgt van een Parc Escadrille en korte tijd later krijgt hij de leiding over de werkplaatsen van de groep. Zijn commandant maakt hem al snel tot zijn adjunct. In 1937 volgt hij de vervolmakingsopleiding en behaalt het bijhorende brevet. Met zijn technische ervaring gaat hij daarna over naar de Etablissements Aéronautiques, de onderhouds- en herstellingswerkplaatsen van de Militaire Luchtvaart te Evere-Haren waar de militaire vliegtuigen afgeleverd, hersteld en getest werden. Hij schrijft zich in aan de Université Libre de Bruxelles voor de opleiding tot luchtvaartingenieur.

Helaas kwam er aan zijn veelbelovende carrière een bruusk einde toen hij op 7 april 1938 met de Fairey Firefly IIM Y-61 crashte tijdens de landing te Evere-Haren. Hij raakte het dak van een huis langs de Leuvensesteenweg en stortte neer op het grondgebied van Sint-Stevens-Woluwe. Hij overleed tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis. Hij werd begraven op de begraafplaats ‘de la Plante’ van Namen, op de linkeroever van de Maas vlakbij zijn geboorteplaats Jambes.

Beelden: © Philippe Doppagne | © Thomas Degueldre
Datum gebeurtenis:
07/04/1938
Datum registratie:
11/01/2014
Locatie:
Graf van Kapitein-vlieger Philippe Jomouton, Fairey Firefly IIM Y-61
Adres:
Cimetière de la Plante, Chemin de la Caracolle, 4, Namur
Lengtegraad:
4°51’27.3″E
Breedtegraad:
50°26’22.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer