Graf luchtvaartpionier John Verrept

 

John Verrept (°1889,†1912) woonde bij zijn ouders in Lier op de hoek van de Zagerijstraat en Antwerpsesteenweg. Hij behaalde op 18 april 1911 zijn vliegbrevet en was daarmee de 38ste Belg met een vlieglicentie.

 

John had een eendekker van het type Borel-Morane. De Établissements Borel was in 1909 opgericht door Gabriel Borel. Samen met zijn broer begon hij in datzelfde jaar ook een vliegschool in het Franse Mourmelon (Marne.) Eerst verkochten ze Blériot-vliegtuigen maar ze zouden ook eigen toestellen maken. In 1911 gingen Gabriel Borel, Raymond Saulnier en Léon Morane samenwerken en ze stichtten de Société Anonyme des Aéroplanes Borel-Morane-Saulnier waar de Borel-Morane werd vervaardigd.

 

De Belgische Aeroclub loofde in 1910 een prijs van 20.000 frank uit wie voor 31 juli 1911 de langste afstand in de lucht kon afleggen. Jan Olieslagers was in augustus 1910 recordhouder met een vliegafstand van 224 km. Op 11 juli 1911 verbeterde Verrept te Kiewit het record van Olieslagers met 338 km. Op 17 juli 1911 verpulverde Olieslagers het record van Verrept en vloog 625 km, een nieuw wereldrecord. Olieslagers en Verrept waren goed bevriend met elkaar.

 

In Frankrijk nam hij deel aan tal van vliegdemonstraties. De luchtrace Parijs-Madrid van mei 1911 waarvoor John Verrept had ingeschreven, werd overschaduwd door een dramatisch ongeval. De race vond plaats in drie etappes. De eerste startte in Issy-les-Moulineaux (regio Île-de-France.) Op zondag 21 mei 1911 kwamen ongeveer 300.000 toeschouwers naar de meeting. De toeschouwers waren niet onder controle te houden en bestormden meermaals het terrein. De eerste vertrekken vonden vroeg in de ochtend plaats. Toen Andre Train om 06.30 met een passagier opsteeg ondervond hij motorproblemen, hij moet een noodlanding maken. Doordat hij bij de landing een groep militairen had moeten ontwijken kwam hij in een groep hoogwaardigheidsbekleders terecht. De eerste minister van Frankrijk Ernest Monis, zijn zoon Antoine en de schatrijke industrieel en mecenas Henri Deutsch de la Meurthe waren gewond. De Franse minister van oorlog Henri Maurice Berteaux verloor een arm, een hoofdwonde werd hem fataal. Al snel werd bekend gemaakt dat de piloot geen enkele fout had gemaakt. De race ging de dag nadien gewoon door maar piloten als Verrept gaven op omwille van het ongeval. De enige die de race heeft uitgevlogen werd ook als winnaar uitgeroepen, Jules Védrines. Hij had gevlogen met de Borel-Morane van John Verrept.

 

Omdat Verrept had deelgenomen aan de race Parijs-Madrid, organiseerde Lier voor en met zijn bekende burger een vliegmeeting op 30 en 31 juli 1911.

 

Op 20 januari 1912 deed John op het vliegveld van op het vliegveld La Vidamée- Chantilly (regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie) een aanval op een ander wereldrecord door met zijn Borel-Morane en twee passagiers een hoogte van 1.075 meter te bereiken. Zijn record was echter snel gebroken.

 

Op 17 april 1912 kwam John Verrept om het leven wanneer zijn toestel neerstort op het vliegveld van Châteaufort (bij Versailles.) Volgens kranten was hij de eerste piloot die zelfmoord pleegde met zijn vliegtuig. Getuigen verklaarden dat John Verrept de dag voor zijn fatale vlucht ruzie zou gehad hebben met zijn verloofde. Sommige getuigen bevestigen dat hij bij het neerstorten van het vliegtuig zijn armen omhoog hield. Volgens onderzoekers was het toestel technisch in orde. De zelfmoordhypothese werd tegengesproken door zijn verloofde, mevrouw Mathis.

 

De foto uit het archief van Jean-Pierre Lauwers toont John Verrept in Wijlrijk in 1911.

 

Info: Stadsarchief Lier, Jef Pets (Lunak), eigen archief.

Beelden: © Foto Jet Pets, 19/03/2016 | © Archief Jean-Pierre Lauwers | © Archief Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
17/04/1912
Datum registratie:
27/03/2016
Eigenaar:
Lier
Locatie:
Lier
Adres:
Begraafplaats Mechelsesteenweg. Dit ‘Oud Kerkhof’ van Lier, in gebruik genomen in 1787, is beschermd als monument.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer