Op onze tocht op de Krommewege zien we deze buizen liggen op een werf. Blijkbaar gaat het niet om een soort afwatering maar om de overblijfselen van een soort bunker tegen luchtaanvallen. De versterking ligt kort tegen de huizen waar officieren werden in ondergebracht.
Onderzoeker: Frank Raeman
Hier bevond zich de werkplaats voor het herstel en onderhoud van vliegtuigen. Aan de voorkant lijkt het gebouw eerder de gevel van een woonhuis. De loodspoorten aan de zijkant werden grotendeels dichtgemetst. De loods lijkt vrij laag maar de Spitfires LF.IX van de 135 Wing konden er probleemloos binnen gerold worden. Aan de achterkant van de loods zien we een betonnen hellend vlak, de functie hiervan is mij niet duidelijk.
De Flughafen Kommandantur werd mooi gerestaureerd en in gebruik genomen door het Decola Nutraceuticals (Vliegplein 66,) een bedrijf voor dieet-, natuur- en biologische voeding. Een klein deel van de rechterkant van het hoofdgebouw werd opnieuw opgebouwd omdat de muren scheuren vertoonden, de originele stijl werd behouden. Ook de gevel van de aanpalende grote schuur begint aan de linkerkant wat te verzakken. In dit gebouw bevond zich ook de Bauleitung.
De naam van deze Meetjeslandse gemeente is onlosmakelijk verbonden met die van het vliegveld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een prominente plaats kreeg in de luchtvaartgeschiedenis . Het werd in 1939 aangelegd als hulpvliegveld van de Belgische strijdkrachten, maar tijdens de Achttiendaagse Veldtocht gebruikt door de Franse luchtmacht. Na de bezetting werd meteen met de uitbouw van een heuse Fliegerhorst begonnen. De eerste bewoners waren echter de Italiaanse Luchtmacht. De Duce wilde van hieruit zijn steentje bijdragen aan de Slag om Engeland en stationeerde hier zijn Fiat G.50-jagers.
De kantine voor de onderofficieren was gelegen op het adres Vliegplein 48, het is nu een privéwoning.
In het veld nabij de munitiebunkers, in de buurt van de sporthal, vonden we de afwatering die gelegen was aan de zijkant van de startbaan. We stelden vast dat de baan ongeveer 100 meter breed moet geweest zijn. Dat is zeer uitzonderlijk, een startbaan heeft gemiddeld een breedte van 40 à 50 meter. Waarom werd hier zo’n brede piste voorzien?
Deze munitiebunkers op de Ringbaan doen nu dienst als kippenhok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag hier de munitie voor de 88 mm Flakstelling.
Dit is een interieurfoto van een Flakstelling op het voormalige vliegveld van Maldegem. Deze Flakstelling staat naast de betonnen bunker in de Jonkvrouwdreef. Volgens getuigen stond in de vuur hoeken van een vliegveld een dergelijke bunker en een Flakstelling, enkel deze twee gebouwen zijn bewaard gebleven.
In de Jonkvrouwdreef staat deze bunker met zicht op het vliegveld van Maldegem.
In een zijweg van de Lindestraat (op zijn beurt een zijweg van de Krommewege) staat een huis en een ruiïne van een huis. In deze twee gebouwen overnachtten de officieren. Volgens sommige bronnen zouden er drie gelijkaardige huizen hebben gestaan.