Deze bunker tussen twee huizen aan de Kortrijkstraat 452 heeft Hptm J. Priller nog op bezoek gehad, de Kommandeur van JG/26. Aan de straatkant is het gebouw moeilijk te zien, het wordt door een haag aan het zicht onttrokken. De bunker kan niet bezocht worden.
Onderzoeker: Etienne Vanackere
Onder het impuls van legeraalmoezenier Paul De Bleir en met de goedkeuring van de militaire overheid ontstond in 1926 het initiatief om in Wevelgem een club op te richten om het cultureel en godsdienstig peil van de militairen wat op te krikken. In “Van Flugplatz tot airport” schrijft Etienne Vanackere dat architect Bayart de plannen tekende voor het gebouw van twee verdiepingen in Byzantijnse stijl. Op het gelijkvloers was een ruime zaal voor feesten, op het eerste verdiep was een kapel met daarboven een klein torentje met een klok.
Deze vliegtuigloods dateert uit 1924, de perode van de militaire vliegschool. Hij bevindt zich op de weg “Vliegveld”, een binnenweg die voor een deel rond het vliegveld loopt. De loods wordt nu gebruikt door de Capital Aircraft Group.
In de Tuinwijklaan van Bissegem, aan de rand van het Wevelgemse vliegveld, vinden we deze bunker die diende als schuilplaats. Op de plaats waar de Tuinwijklaan bijna op het vliegveld komt neem je de kleine wandelweg. De bunker zou door de Luftwaffe gebouwd zijn rond 1942. De ingang is volledig afgedekt met zware platen en binnen lag het vol afval;
Het Museum van de Flanders Aviation Society (FAS) is vooral een educatief luchtvaartcentrum. We vinden er zowel zeer gespecialiseerde informatie over het vliegveld van Wevelgem tijdens de twee wereldoorlog als aanschouwelijk informatie over de hedendaagse luchtvaart. Het museum is gevestigd in een oude Duitse hospitaalbunker, daar is trouwens ook de controletoren van Wevelgem op gebouwd. Een van de drijvende krachten achter dit museum is Etienne Vanackere. Hij is auteur van ondermeer “Van Flugplatz tot Airport,” het onbetwiste standaardwerk over de geschiedenis van dit vliegveld.
Van 21 op 22 juli 1944 beleefde Kortrijk een verschikkelijke nacht. In twee golven kwamen 302 Lancasters en 15 Mosquito’s hun dodelijke lading afwerpen. Het doelwit was het station van Kortrijk, voor de Duitsers een cruciale schakel voor de aanvoer van oorlogsmateriaal naar Frankrijk. In Kortrijk kwamen 250 mensen om het leven, er vielen honderden gewonden. Drie Lancasters kwamen neer op het grondgebied van Kortrijk en Bissegem. Op honderd meter van de plaats waar het toestel van het 9 Squadron is neergekomen, aan de oever van de Leie in Bissegem, aan de Wevelgemsevoetweg, werd 65 jaar later een prachtig monument onthuld.