Rue Henry Villard (Schaarbeek)

Félix Henry Villard werd in Frankrijk geboren (14 augustus 1869, Torteron, Cher) en vestigde zich na zijn huwelijk met een meisje van Laken in 1910 in Schaarbeek. Hij was schilder en beeldhouwer maar ging zich vanaf 1894 bijzonder interesseren voor techniek en luchtvaart. Zowel in Frankrijk als België legde hij vanaf 1900 verschillende brevetten neer voor “vliegtuigen”. In 1902 stelde hij in België op het eerste Belgische Salon voor de Automobiel zijn plannen voor een helikopter tentoon, hij hoopte op Belgische geldschieters voor zijn onderzoek. Er kwam belangstelling van het koninklijk hof en de burgemeester van Schaarbeek, zelf een ingenieur, stelde de binnenkoer van het gemeentehuis ter beschikking voor de experimenten van Villard. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog melde hij zich voor het Franse leger en kwam in de artillerie terecht. Hij overleed op 26 september 1916 bij hem thuis in Cahors aan de gevolgen van tuberculose. Zijn graf zou nog altijd bestaan op het oude kerkhof van Cahors.
De gemeente Schaarbeek noemde een straat naar Villard. Op 26 juli 1926 werd op de hoek van de Henry Villardstraat en de Paul Deschanellaan een gedenkplaat onthuld. De plaat was een initiatief van de Boestring Club de Belgique, ongetwijfeld een Brusselse vereniging. BCB was een filantropische vereniging die militaire en burgerlijke piloten samenbracht.

Beelden: ©
Datum registratie:
30/05/2006
Locatie:
Rue Henry Villard (Schaarbeek)
Adres:
Rue Henry Villard, Schaarbeek
Lengtegraad:
4°22’45.2″E
Breedtegraad:
50°51’38.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer