Gedenksteen voor Jacques de le Croix, BAC Drone OO-BAC

Jacques de le Croix stortte op 10 juni 1935 om 18.30 uur met de BAC-Drone OO-BAC neer te Kiewit (Hasselt) en verloor hierbij het leven. Ter herinnering hieraan werd op 4 september 1936 een gedenksteen op het veld van Sint-Denijs-Westrem geplaatst. Deze werd bij de sluiting van het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem in 1984 nog mee verhuisd naar Destelbergen, maar verdween nadien (afgebrand gebouw naast Kangourou).
Over de crash van de BAC Drone OO-BAC, een gemotoriseerd zelfbouw-zweefvliegtuig schreef de Standaard: “Tijdens de Pinksterdagen werd op het vliegveld van Kiewit een groot vliegfeest georganiseerd (…) Maandag, rond 6 u., werd de wedstrijd gesloten verklaard. De genaamde Delacroix Jacques, 25 jaar oud, van de Gentsche Vliegclub, zou nochtans een laatste oefening uitvoeren met zijn geel zeilvliegtuig, oefening die uiterst gevaarlijk is en alleen bij volkomen windstilte mag worden uitgevoerd. Het toestel was tot op een 40-tal meters van den grond gedaald toen plots de wind zich van het vliegtuig meester maakte en dit met een geweldig gekraak op den grond stortte aan den Noordkant van het vliegveld.
Een siddering ging door de rangen der toeschouwers. Onmiddellijk werd hulp geboden en de vliegenier uit zijn neteligen toestand verlost. Geneesheren waren insgelijks spoedig ter plaatse. Het hoofd van het slachtoffer was letterlijk ineengedrukt, daarenboven waren beide beenen erg gekwetst.
Per ambulantie werd de vliegenier naar het hospitaal overgebracht waar hij bij zijn aankomst overleed.”
De begrafenis vond plaats op 13 juni 1935. Op de eerstvolgende vergadering hield de voorzitter van de S.G.d.V.s.M., Fritz Coppieters, de volgende lofrede:
Mes chers Camarades,
Depuis lundi 10 juin, nous avons passé par des heures terriblement tristes.
Hier, au cours des funérailles de notre ami Jack de le Croix, nos membres réunis en un groupe imposant, ont rendu un dernier hommage à notre pauvre camarade défunt et vous aurez certainement été frappé par l’émotion qui se lisait sur les visages de tous les assistants des ces funérailles.
A nous, camarade du Club de Jack de le Croix, il nous reste quelques devoirs à remplir.
Le premier est de continuer courageusement l’oeuvre à laquelle Jack avait consacré les dernières années de sa vie avec une intelligence, une tenacité et un courage qui ont fait l’admiration de tous.
Le gouvernement a d’ailleurs reconnut l’importance de cette oeuvre en accordant à notre ami une distinction honorifique à titre posthume.
Le second est de ne jamais oublier celui à qui nous devons tout, celui qui a crée à Gand l’aviation Légère. Celui qui, après avoir dirigée avec maitrise la construction de nos planeurs à moteur, les a continuellemet améliorés.
Je vous propose donc de nous ranger dehors, face à notre belle plaine et de nous receuillir un moment, et je formule le voeux que chaque année le 10 juin à 18h30, les pilotes de la SGVSM en souvenir de leur grand ami gardent ici une minute de silence et déposent quelques fleurs.
Na het ongeluk van de le Croix werd een gedenksteen opgericht op het vliegplein naast het clubhuis van de Ghent Aviation Club (GAC). De arduinen steen mat 80 bij 100 cm, waarop in het begin een gebroken schroef (dit van de verongelukte BAC Drone verwerkt in de kroon bij zijn begrafenis?) aangebracht was. Deze schroef verdween lang voor de sluiting van het vliegplein. Bij het sluiten van het vliegplein werd nog verre familie van de le Croix in Sint-Denijs-Westrem gecontacteerd die bereid was de herdenkingssteen in haar tuin te plaatsen, maar er rezen transportproblemen, gezien het gewicht. Tenslotte werd het met de andere bezittingen van de GAC overgebracht naar de loods van het textielbedrijf UCO (Union Cotonnière) te Destelbergen. Wat er daarna mee gebeurde, kon niet achterhaald worden.
Info Piet Dhanens, 2 juli 2018.
Beelden: © Foto JM Luyens, archief Piet Dhanens. | © Gedenksteen in de achtergrond. Archief Piet Dhanens.
Datum gebeurtenis:
10/06/1935
Datum inhuldiging:
04/09/1936
Datum registratie:
16/07/2018
Locatie:
Gedenksteen voor Jacques de le Croix, BAC Drone OO-BAC
Adres:
Stond voor 1984 op het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer