Fairey Fox. Caught in the Tides of War

Foto van de Fairey Fox IIM, nog zonder kentekens. (Archief Edwin Hoogschagen)

Grimbergen, 8 februari 2022. Luchtvaarthistoricus Edwin Hoogschagen heeft met de hulp van Amaru Tincopa en Yves Duwelz een opmerkelijke monografie gepubliceerd over de Fairey Fox. Het Engelstalige boek ‘Fairey Fox. Caught in the Tides of War’ is uitgegeven door het Noorse European Airlines (www.europeanairlines.no/) van uitgever Rob Mulder.

Edwin Hoogschagen (°1980) specialiseerde zich vooral in de militaire luchtvaart van het interbellum. Zijn eerste boek, ‘De Fokker C.5. Ontwikkeling, gebruik en ondergang’ lag in 2010 in de boekhandel. Sindsdien publiceerde de Zwollenaar al heel wat artikels en luchtvaartboeken.

Cover.

Auteur Edwin Hoogschagen.

Waarom schreef de auteur over een vliegtuig dat weinig te maken heeft met de Nederlandse Luchtmacht? Edwin Hoogschagen: “Ik vind de periode van de razendsnelle ontwikkelingen in de luchtvaart het meest interessant, waarbij in een kwestie van enkele jaren de dubbeldekker voorbijgestreefd werd door de geheel metalen eendekker met de vele systemen (verstelbare propeller, intrekbaar landingsgestel, enz). De vele Fokkers die in Nederland zijn gebouwd tussen 1930 en 1940 zijn daar een goed voorbeeld van, maar er zijn talloze types geweest in heel Europa die onderbelicht zijn gebleven maar aandacht verdienen.  Ik heb getracht een goede en evenwichtige indruk te geven van de ontwikkeling en inzet van de Fairey Fox, zonder me te verliezen in al te gedetailleerde (gevechts)situaties.”

Yves Duwelz (°1959) schreef het goed gedocumenteerde stuk over de Fox in dienst van de Belgische Militaire Luchtvaart. Een gemakkelijke klus was dat ongetwijfeld niet, we missen immers betrouwbare archieven uit de periode van voor WOII en we blijven dus met enkele vraagtekens zitten. Het ontwerp uit 1924 moest in de meidagen van 1940 in België het gevecht aangaan met de goed geëquipeerde Luftwaffe. Yves Duwelz heeft zijn tekst opgedragen aan wijlen Guy Destrebecq, een man die bijna zijn hele leven heeft gewijd aan de geschiedenis van de Fairey Fox, Firefly en de Belgische luchtvaart in het algemeen.

Meer dan 200 toestellen werden door Fairey geleverd tussen 1932 en 1939. De mooi gestroomlijnde Foxes werden niet alleen gebruikt in Groot-Brittannië en België, ook in Peru en Zwitserland. De laatste foto in het boek is uit 1944 en toont de allerlaatste drie vliegtuigen die in Peru buiten dienst werden gesteld, een lange en merkwaardige carrière van een door piloten geliefd ontwerp. Amaru Tincopa (°1977) schreef het hoofdstuk over de Fox in dienst van de Peruaanse Luchtmacht, een wat minder bekende episode in de geschiedenis van dit vliegtuig. Amaru is gespecialiseerd in de Zuid Amerikaanse luchtvaart en meer specifiek in de luchtvaartgeschiedenis van zijn eigen land Peru. Hij heeft sinds 2003 een twintigtal boeken en vele tijdschriftartikelen gepubliceerd.

Foto van de Fairey Fox IIM, nog zonder kentekens. (Archief Edwin Hoogschagen)

De lezer vindt in ‘Fairey Fox. Caught in the Tides of War’ talrijke interessante tabellen. Er is een (vrij algemeen) productieoverzicht, lijsten van ongevallen (per jaar), de slagorde op 10 mei 1940, enz. De kwaliteit van de beelden, met een correcte bronvermelding, is subliem. Sommige foto’s waren perfect genoeg om op een dubbele bladzijde af te drukken. Opvallend zijn bijvoorbeeld de burgerlijk geregistreerde Foxes uit de collectie van luchtvaartauteurs Rod Simpson of Philip Jarrett.

“Het is een grondige geschiedenis van een weinig bekend vliegtuig dat veel interessanter blijkt te zijn dan je zou denken.”

Recensent Martin Koenigsberg

De opmerkelijke cover is een ontwerp van de Nederlandse luchtvaartkunstenaar Ronnie Olsthoorn (www.aviationgraphic.com/content/17-ronnie-olsthoorn). Hij tekende de O-111 van Olt Vl Albert Brel die op 10 mei 1940 het gevecht aanging met 3./JG21. Achteraan in het boek vinden we vijftien gedetailleerde kleuren profiles van de hand van Luca Canossa (www.aviationgraphic.com/75_luca-canossa). Er is een degelijke bibliografie opgenomen, alsook een handige lijst met trefwoorden.

140 foto’s, 120 bladzijden, zwartwit, ISBN 978-82-934-5014-6,

Het boek is onder meer te verkrijgen bij Aviation Megastore, 24,26 euro exclusief verzending, www.aviationmegastore.com/fairey-fox-caught-in-the-tides-of-war-european-airlines-9788293450146-aviation-books/product/?action=prodinfo&art=175277

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer