Aerotecs, expertise tussen klant en leverancier

Aerotecs01.jpg

Lummen, 1 februari 2013. Op mijn vraag bij wie we ons moesten aanmelden, had afgevaardigd bestuurder Luc Stultjens van Aerotecs NV sympathiek geantwoord: “Gewoon langs de voordeur, het is maar een klein kantoor.” Precies dat vindt Hangar Flying zo aantrekkelijk aan dergelijke Belgische luchtvaartbedrijven, die bescheiden voorgevel met daarachter een gerespecteerde aanwezigheid op de internationale luchtvaartmarkt.

Aerotecs is gevestigd in de Voortstraat 12b in het Limburgse Lummen. De ervaren luchtvaartexperts van Aerotecs komen tegemoet aan de hoge eisen van klanten, door als Europees Distributie-, Service- en Opleidings Center te fungeren voor leveranciers van hoogwaardige producten. Aerotecs is ook de Europese vertegenwoordiger van een aantal nicheproducten van topkwaliteit en kan een op maat gesneden oplossing bieden die tegemoet komt aan de eisen van vliegtuigconstructeurs, Completion Centers of Repair Service Providers.

Luc Stultjens “Aerotecs is het acroniem van Aeronautical Tools, Equipment, Components and Services. Onze naam bestaat nu 15 jaar en in 2011 kregen we een nieuwe huisstijl, een uiting van onze voortdurende drang naar innovatie. Aerotecs is nu ook een gedeponeerde merknaam.“

Afgevaardigde beheerder Luc Stultjens van Aerotecs (www.aerotecs.com) bij een schroefblad en pentekeningen, respectievelijk geschonken door tevreden Nederlandse en Amerikaanse klanten. Medewerkers van Aerotecs zijn opgetogen met hun bedrijfslogo en tonen dat ook graag. 

Zwartberg
Luc Stultjens: “In november 1971 is de horecazaak van mijn ouders afgebrand. Ik was toen 16 jaar en mijn ouders zijn toen de bar van het vliegveld van Zwartberg gaan open houden. Mijn vader had een PPL en ook mijn moeder vloog solo op Morane. De luchtvaartmicrobe had mij daar al snel en goed te pakken. Ik begon te zweefvliegen en die passie voor het zweefvliegen heb ik nog altijd bewaard.”

Zijn legerdienst vervulde hij in het Duitse Soest. Amper 25 km ten westen daarvan, in Werl, bewonderde hij regelmatig de Alouettes van de Lichte Luchtvaart van de Landmacht. Na zijn legerdienst ondervond Luc algauw dat een job tussen vier muren niks voor hem was. Bij de Belgische verdeler van een Amerikaans bedrijf voor persluchtgereedschap scoorde hij vanaf 1985 mooie resultaten bij de verkoop aan Belgische luchtvaartbedrijven als Sabca, Sabena en Sonaca. Twee jaar later kreeg Luc Stultjens een overplaatsing naar de Europese vestiging van het Amerikaans bedrijf waar hij vooral werkte aan de langetermijnverkoop, zijn netwerk van dealers beklonken de contracten op korte termijn.

Technisch directeur Luc Eyckmans van Aerotecs in het kalibratiecentrum. Het gele meetinstrument is van Aces Systems (www.acessystems.com).

Meten bij Airbus
In die Europese functie kon hij meer tijd maken voor contacten met de verschillende Airbus- vestigingen en hun leveranciers, met luchtvaartmaatschappijen, onderhoudsfirma’s, enz. Zo kreeg hij in 1991 in de Airbus-vestiging in Hamburg de vraag om een systeem voor het meten van kritische verbindingsgaten te leveren. Dankzij zijn contacten met de Amerikaanse tooling manager van de F-16 productielijn kon hij Airbus aan een dergelijk innovatief elektronisch meetsysteem helpen, waarmee het mogelijk werd om de binnendoorsnede van boorgaten snel en tot op vijf micron nauwkeurig te meten. Het systeem zelf was een spin-off van de Getex-divisie van het Amerikaanse Lockheed Martin. Luc Stultjens sloeg in 1991 de weg in van zijn ouders en grootouders, hij ging zich vestigen als een zelfstandig bedrijf. Hij specialiseerde zich in de meetsystemen die ondermeer door Airbus in hun productieketen werden geïntegreerd.

Diversificatie
In 2002 besloot hij om het niet alleen te laten bij meetsystemen, maar ook producten als thermo-akoestische isolatie te gaan leveren voor VIP vliegtuigen. Luc Eyckmans, technisch directeur van Aerotecs, verduidelijkt: “Voor ieder toestel dat we moeten uitrusten wordt als het ware een isolerend maatpak ontwikkeld. We gaan het toestel testvliegen voor en na de installatie en doen tijdens de vlucht de noodzakelijke metingen. Elektronische manieren om het geluid te dempen zijn minder efficiënt, ze werken immers te lokaal en zijn minder doeltreffend voor de hele cabine.”

Isolatiemateriaal, een cabinevenster en boorgaten in een Airbus-onderdeel.

Aerotecs levert ook crew rest compartments (www.aeroconengineering.com) en maar liefst 98% van de zonneblinden voor de Airbus zakenvliegtuigen, een product van het Amerikaanse Lou Martin & Associates Inc  (www.lma-assoc.net). Zij die beweren dat elektrisch verduisterde cabinevensters een primeur zijn voor de Boeing 787, zijn eraan voor de moeite. Het product werd al eerder geleverd aan de veeleisende eigenaars van zakenvliegtuigen.

Klinkende namen
Luc Stultjens kent de markt als geen ander. Samen met zijn team begeleidt hij zijn klanten voor de aankoop van het juiste product. Hij is gepast discreet als het over zijn high profile cliënten gaat. Aerotecs is de liaison tussen klant en leverancier. Zowat overal ter wereld zitten ze aan boord van testvluchten om zich er dankzij nauwkeurige metingen van te verzekeren dat de geleverde producten conform zijn aan de eisen van hun veeleisende klanten. Zijn klantenportfolio mag gezien worden. Op de indrukwekkende lijst staan namen als Airbus, Boeing, Fokker, MTU, …  Ongeveer 360 bedrijven roepen de expertise in van het bedrijf uit Lummen.

Kalibratieapparatuur bij Aerotecs in Lummen. Hier worden meettoestellen uit de luchtvaartsector op hun nauwkeurigheid getest en eventueel opnieuw geijkt of hersteld.

Teamwerk
Bij Aerotecs werken tien personeelsleden, waarvan negen piloten. Luc Stultjens: “Natuurlijk is een basisopleiding als piloot een ontegensprekelijk voordeel. Ook onze nieuwe PR-dame heeft ervaring in de luchtvaart. Zo’n mensen weten direct waarover het gaat als aan de andere kant van de wereld iemand vragen stelt over een pitot tube.” Een van de sterke punten van Aerotecs is de verscheidenheid aan competenties die in het team aanwezig is, of zoals Luc Stultjens verduidelijkt: “De kracht van Aerotecs zit in mijn medewerkers.” Klanten kunnen hier inderdaad geholpen worden door experts in vliegtuigtrappen, koelsystemen, interieur, herstelling, opleiding, enz.“

Luc Stultjens : “We hebben geen dure adviseurs moeten inhuren voor het bekomen van ons ISO 9001-2008 certificaat, daarvoor zorgde Luc Eyckmans. We zijn een Original Equipment Manufacturer (OEM) Repair and Calibration Facility. In ons Aerotecs Recal Centre kalibreren we meetapparatuur volgens de vereiste normen. Klanten kunnen we in onze trainingsfaciliteiten zelf opleiden om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparatuur. “

Kansen voor jongeren
Luc Stultjens: “Natuurlijk geven we ook studenten heel wat kansen. Momenteel werkt hier een student aan een studie over herstellingen op  innoverende composieten. We begeleiden hem bijvoorbeeld graag met een van onze medewerkers tot bij Fokker waar Glare (GLAss REinforced aluminum) wordt geproduceerd, een hightech materiaal dat op grote schaal gebruikt wordt in de vliegtuigrompen van de Airbus A380. Studenten helpen onze firma ook vooruit. Vooraleer ons eigen kalibratiecentrum voor luchtvaartgebonden meetapparatuur op te zetten, lieten we een VUB-student in 2006/2007 een thesis maken over de opzet van zo’n kalibratiecentrum. Daarna heeft een student van de UA Managementschool als thesis een businessplan over het kalibratiecentrum geschreven. We waren dus goed voorbereid toen we in 2008 met het centrum gestart zijn en nu is het een voltreffer, een groeipool. Wat de meetapparatuur betreft zijn we bezig met de ontwikkeling van een eigen meettoestel. Als alles naar wens verloopt zal dat ook door Aerotecs geproduceerd worden.”

Expansie
Ook op de Chinese markt is Aerotecs aanwezig. Luc Stultjens zijn antwoord op de vraag of die markt niet moeilijk te bewerken valt, getuigt van Vlaams ondernemerschap: “We gingen er gewoonweg naartoe en we probeerden het, met succes overigens. Zonder initiatief te nemen bereik je niks. Ons team is gedreven om te slagen, ook in een periode van algemene lage groeicijfers in de luchtvaartsector, kon Aerotecs prachtige resultaten en mooie groeicijfers voorleggen. We hebben concrete plannen om op korte termijn bijkantoren te openen in Groot-Brittannië en Frankrijk. Daar willen we onder onze eigen naam vertegenwoordigd zijn. We vinden het belangrijk dat onze klanten ter plaatse met vertrouwde experts van Aerotecs kunnen overleggen.”

Zowel Luc Stultjens als Luc Eyckmans zijn fervente zweefvliegpiloten, beiden lid van Albatros in Kiewit. In hun Acrotecs-team zitten trouwens nog ervaren en bekende piloten. Luc Stultjens (midden) ontving voor zijn zweefvliegprestaties begin februari de Beker van Vlaanderen in de Club klasse. (Foto Pieter Ruts)

Natuurlijk werkt Aerotecs nauw samen met organisaties als EBAA, FLAG, VOKA, Agoria, e.a.  Onze lezers moeten vertegenwoordigers van Aerotecs ongetwijfeld al ontmoet hebben op luchtvaartbeurzen als de Aero Friedrichshafen, AeroExpo Sywell of EBACE. Aerotecs heeft een stevig team in huis om de band tussen de veeleisende luchtvaartklant en leveranciers van kwaliteitsproducten verder te versterken.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer