Wat de afwezigen gemist hebben op de eerste Dag van de Piloot

201803_PSN_DVDP-1

Antwerpen, Kinepolis, 24 februari 2018. CAVOK is een zeldzaam fenomeen in februari. Toch verkozen zo’n 320 piloten om een hele dag met azuurblauw te verruilen voor een donkere filmzaal in Antwerpen. De Vlaamse Vereniging voor Motorvliegclubs (VVMV) organiseerde er zijn eerste ‘Dag van de Piloot’.

Veel vliegvolk in Kinepolis Antwerpen. De loft als ontvangstruimte met lekkere koffiekoeken als ontbijt, broodjes ’s middags en ’s avonds een drink.
Vreemd. De Vlaamse Vereniging voor Motorvliegclubs in de Belgische driekleur. Toch niet zo uitgesproken Vlaams?

Deuren vanaf 8 uur, zo had de uitnodiging gemeld. Een ontiegelijk tijdstip voor een zaterdagochtend, maar de Kinepolisloft liep binnen de kortste keren vol alsof de polaire vortex over onze streken iedereen vroegtijdig naar binnen had gejaagd: een behaaglijke drukte met koffie en gebakjes kwam mij tegemoet.

Acteur, piloot en gastheer Peter Van Asbroeck als een televisienieuwslezer uit de jaren vijftig, een debardeurke inbegrepen: een leuk zwart-witfilmpje over de komende stand van zaken. Zijn publiek wist meteen waaraan zich te houden en mocht zich voorbereiden op alles behalve een dag in luie cinemazetels gezeten. De kop ging er meteen af met een quiz. Twintig vragen over de theorie van het vliegen. Eén of twee vragen waren twijfelgevallen, maar voor de rest was ik redelijk zeker van mijn antwoorden. Onterecht zo ging de dag mij leren.

Een eerste spreker was Thomas Peeters van de vliegschool Euro Pilot Center. Hij had het, zeer gepast om van wal te steken, over de voorbereidingen van een vlucht.

Comfortabele zetels om een landerige zaterdag door te komen? Hoe bedrieglijk kan een beeld wel zijn.
Kinepolis is in de eerste plaats een cinemazaal: gigantische PowerPoint-schermen en luchtvaartfilmpjes tijdens de pauzes.

Ive Beeckmans, controleur bij Belgocontrol, was als tweede aan de beurt. Hij had zijn presentatie opgebouwd rond een aantal vragen uit de quiz. Al snel bleek dat mijn zelfvertrouwen bij het inleveren van de papiertjes terug naar af mocht. Recente en minder recente wijzigingen in de luchtvaartreglementering maakten dat de antwoorden anders waren dan sinds ik enkele jaren geleden had geblokt voor het examen. En natuurlijk stonden ook de voorheen juiste antwoorden als instinkers tussen de multiple choice mogelijkheden te lonken. Het nut van een dergelijke opfrissing werd mij meteen duidelijk, mijn tijdsinvestering ging al even snel renderen.

Wat ik vooral apprecieerde bij Ive Beeckmans’ uiteenzetting was zijn visie vanuit het standpunt van een controleur. Niemand van de aanwezigen zal nog vergeten om de transponder effectief op altitude te zetten. Als je dat niet doet, kan een verkeerleider je niet wegfilteren op zijn of haar radar. Verkeersvliegers die tienduizenden voet hoger vliegen moeten met een afstand van 5 NM rond je gevectored kunnen worden, een helse opgave tijdens de piekuren!

Meer dan interessante vooruitzichten in de wereld van de digitale avionics en het gebruik van allerlei tablets en smartphones bij de voorbereiding van de vlucht (weight & balance), tijdens het vliegen (navigatie) en achteraf (het bijhouden van het vliegboek) werden toegelicht door Maxim Schelfhout van Skylegs. Kinepolis als filmcomplex kwam hem daarbij uitstekend van pas: zijn bijdrage werd rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal van de diverse marktleiders.

Hostessen – keurig uitgedost in een VVMV-overall – als logistieke ondersteuning. Uitblazen met gastheer Peter Van Asbroeck en zijn collega-acteur en piloot Lucas Van den Eynde.

In de namiddag kwamen er voornamelijk sprekers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit aan bod. Enerzijds Danny Kleijkens en Jelle Vanderhaeghe van het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) en anderzijds Sam Laureys van de Air Accident Investigation Unit. Deze laatste benadrukte de onafhankelijkheid van zijn dienst tegenover het DGLV.

Hopelijk komen we nooit lijfelijk met zijn administratie in aanraking, toch was het interessant om de werking ervan uitgelegd te krijgen. Belangrijk voor ons als piloten is om goed te begrijpen dat zij geen strafrechtelijk onderzoek voeren, maar wél zoeken naar verschillende oorzaken van een incident of ongeluk om deze in de toekomst te vermijden. De eindverslagen, en dus ook de lessen die getrokken kunnen worden, zijn online beschikbaar.

Een item van zijn voordracht dat ik zeker wil meenemen is dat bij het kiezen van de vlieghoogte voornamelijk moet worden gedacht aan de tijd nodig om te reageren bij het falen van de motor. Bij het opstarten van een uitgevallen motor gaan er al bliksemsnel kostbare seconden verloren. Daarom raadde de spreker aan om ervoor te zorgen dat je hoog genoeg vliegt om minstens 2 minuten in de lucht te blijven. Bij vele toestellen is dat makkelijk 2 000 voet of meer. Zich gedurende de hele vlucht bewust zijn van de lokale wind is een ander element dat kan helpen om een succesvolle noodlanding te kunnen maken.

Ook de sprekers van het DGLV hadden het over het voorkomen van ongevallen, en dan voornamelijk over de airspace infringements. Gelukkig dat slechts een beperkt aantal van de incidenten ook effectief ongevallen worden. Jammer is dan weer dat dergelijke incidenten nog te weinig worden gemeld en uiteraard niet onderzocht kunnen worden. Deze geven immers ook waardevolle informatie over oorzaken of factoren die hebben bijgedragen tot het euvel. Door deze aan te pakken, door bijvoorbeeld de piloten te sensibiliseren, kunnen we hopelijk toekomstige accidenten vermijden. Iedereen zou dan ook dergelijke voorvallen moeten melden. Maar vooralsnog ontbreekt het ons aan die cultuur. Het melden kan overigens volstrekt anoniem gebeuren via www.aviationreporting.eu.

De laatste lezing was van Thierry Olbrechts van Siemens. De Duitse multinational, niet alleen bekend van stofzuigers en wasmachines, heeft ook een afdeling in Leuven waar software wordt ontwikkeld voor allerlei simulaties.

Samen met het Europese Airbus zet Siemens ook sterk in op elektrische vliegtuigmotoren om hybride aangedreven airliners te ontwikkelen en zelfs tegen 2030 te laten te certificeren – om commercieel te gaan vliegen, nota bene. Om dit te realiseren is er een team van 200 ingenieurs aan de slag!

De tweede quiz aan het einde van de dag bestond uit exact dezelfde vragen als tijdens de ochtend. De resultaten waren navenant en lieten zich globaal met zo’n 55 procent verbeteren. Uit alle deelnemers werd een winnaar gekozen die in de beide delen het beste had gescoord. De laureaat won ticket voor de VVMV-trip naar Aero Friedrichshafen op 21 april eerstkomend. Ook u kan nog inschrijven voor deze daguitstap naar de grootste General Aviation-beurs van Europa. Alle informatie op www.vvmv.be.

Als er wordt gequizd, moet er natuurlijk ook worden verbeterd. Een van de vele taken achter de schermen die de VVMV-medewerkers op zich namen. Vanaf het ochtendgloren reeds present om alles klaar te zetten.
VVMV-voorzitter Marc Ghys. Tevreden maar vermoeid op het einde van de dag.

Proficiat aan alle VVMV-medewerkers voor de organisatie! Achteraf sprak ik nog wat na met enkele Nederlandse kennissen, en ze moesten toegeven dat het hele opzet van een ander niveau is geweest dan wat het Nederlandse Airplane Owners & Pilot’s Association (AOPA) voor elkaar krijgt.

Het is jammer dat we in België zolang hebben moeten wachten op een vereniging die de overkoepeling van de motorvliegclubs ten lande in de steigers is gaan zetten en onze belangen is gaan verdedigen, maar de VVMV is goed op weg om snel die achterstand weg te werken!

En dan waren er ook nog de opvallende afwezigen: de dames in grote getale. Hooguit vijf à zes vrouwen gaven present. Voor een volgende editie moeten dus zeker meer vrouwelijke piloten aangetrokken worden.

Tekst: Peter Snoeckx
Foto’s: Paul Paeleman (VVMV)

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer