Brussels Airport verwelkomt Finnair A350 XWB

201511_Fin1_FVH__0

Brussels Airport, 12 oktober 2015. Op vrijdag 9 oktober 2015 voerde Finnair de eerste commerciële vlucht uit met haar A350 XWB. Amsterdam en Oslo stonden als eersten op het programma van een Europese tour. Op maandag 12 oktober vloog de A350 van Helsinki Vantaa Airport naar Brussels Airport. De vlucht vond plaats in het kader van een serie vluchten binnen Europa, bedoeld om de crews aan het toestel te laten wennen. Vanaf februari volgend jaar zal de Finnair A350 twee keer per week naar Brussels Airport vliegen, op woensdag en donderdag.

Aankomst met watersaluut van de A350 OH-LWA (MSN018) op parking 145 van de A-pier, 09.26 uur. (Foto: Frans Van Humbeek)

Vloot
Finnair had op 7 oktober 2015 in Toulouse de eerste van zijn 19 A350-900 XWB’s in ontvangst genomen. Daarmee was de Finse nationale luchtvaartmaatschappij de eerste Europese carrier en de derde ter wereld die dit nagelnieuwe vliegtuigtype in gebruik nam. Eerder waren Qatar Airways (eerste commerciële vlucht op 15 januari 2015) en Vietnam Airlines (3 juli 2015) begonnen met lijnvluchten met de A350. De A350 van Qatar hadden we dit jaar al kunnen bezoeken tijdens het luchtvaartsalon van Le Bourget.

De eigen vloot van Finnair bestaat uitsluitend uit Airbus-toestellen: 30 vliegtuigen van de A320-reeks en 15 A330/A340’s, nu aangevuld door de A350. Naar Brussel wordt gevlogen met A340 en vooral met de ERJ-170/190 van zustermaatschappij Nordic Regional Airlines.

Vlnr. Pekka Vauroma (CEO van Finnair,) Seline Hursever (Country Sales Manager Finnair Benelux) en Arnaud Feist (CEO van Brussels Airport.) (Foto: Kevin Cleynhens)

Milieuvriendelijk
Het A350-project was in 2004 nog voorgesteld als een vernieuwde A330, met de romp van de A330 en nieuwe motoren. Maar na kritiek van potentiële klanten kwam er in 2006 een totaal nieuw design, de A350 XWB (Xtra Wide-Body.) Het prototype maakte een eerste vlucht op 14 juni 2013 en werd een waardige concurrent voor de Boeing 787 Dreamliner van Boeing (eerste vlucht 15 december 2009.)

De A350 is een middelgroot langeafstandsvliegtuig, dat uitgerust is met de nieuwe zuinige Rolls-Royce Trent XWB-motoren. De romp en de vleugels zijn vervaardigd uit koolstofvezel versterkte polymeren, dat zijn composietmaterialen opgebouwd uit meerdere materialen. 53% van het vliegtuig is vervaardigd uit kunststoffen, dat is ongeveer hetzelfde percentage als dit van de concurrent Boeing 787 Dreamliner. Een van de fundamentele verschillen tussen de A350 en de Boeing 787 is het ontwerp van het elektrisch systeem. De Dreamliner haalt veel minder energie voor nevensystemen rechtstreeks uit de motoren (bleed air) maar wel uit de kracht van batterijen, wat vooral tijdens de beginfase voor extra technische problemen heeft gezorgd.

De vleugel van een A350 (www.a350xwb.com) is het grootste stuk dat ooit uit koolstofvezel is gemaakt en de vorm past zich tijdens de vlucht optimaal aan aan de vluchtomstandigheden. De diameter van de Rolls-Royce Trent XWB-motoren is precies dezelfde als de diameter van de Concorde-romp. (Foto: Kevin Cleynhens)

De A350 XWB-reeks is 25 procent kostenefficiënter in vergelijking met bestaande vliegtuigen in deze toestelcategorie, zeg maar de 787 of 777, en heeft bovendien een 25% lagere CO2-uitstoot. 90% van het gewicht van de A350 kan gerecycleerd worden. “Als ISO-gecertificeerde luchthaven voor milieunormen is de A350 voor ons hét type toestel dat we in de toekomst nog meer willen. Dankzij het aerodynamische design en het gebruik van high tech materialen maakt de A350 zeer weinig geluid in vergelijking met zijn voorgangers. Bovendien verbruikt het significant minder kerosine en is het dus milieuvriendelijker,” zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Een geavanceerd systeem van airco ververst de cabinelucht om de twee à drie minuten. Volgens de cabin crews die ik sprak moet die optimalere airco vooral op langere vluchten voelbaar zijn bij de reizigers. Passagiers zullen genieten van een hogere cabinedruk (6.000 voet,) wat hoofdpijn of vermoeidheid tijdens de vlucht of na de landing kan verminderen.

Werkgelegenheid
Sommigen vragen zich af waarom er zoveel heisa wordt gemaakt bij de komst van een nieuw vliegtuigtype op een luchthaven. Het inzetten van grotere state of the art vliegtuigen zorgt voor meer passagiers en doorgaans ook voor meer werkgelegenheid, rechtstreeks of onrechtstreeks. Arnaud Feist: ”De A350 XWB biedt Finnair niet alleen de mogelijkheid om meer passagiers te vervoeren, maar ook om meer vracht te vervoeren dan het huidige toestel op deze vluchten, de A340-300. Ongeveer 30% van alle luchtvracht op Brussels Airport wordt aan boord van een passagierstoestel vervoerd.”

België bekleedt met een omzet van circa 380 miljoen euro de zesde plaats op de internationale leverancierslijst van Airbus (ter vergelijking: Nederland staat op de 11de plaats.) Airbus steunt direct en indirect meer dan 2.850 arbeidsplaatsen bij een 50-tal Belgische bedrijven. Belairbus is een van de grootste leveranciers van Airbus.

Belairbus is een consortium dat werd opgericht in 1979. Voor Airbus is Belairbus een aanspreekpunt voor drie Belgische bedrijven die deelnemen aan de Airbus-programma’s: Sonaca, Asco Industries en Eurair. Sonaca uit Gosselies heeft 58 procent van de aandelen van Belairbus in handen, Asco uit Zaventem 35 procent en Eurair uit Brugge 7 procent. Sonaca produceert o.a. de bewegende aanvalsboorden voor de A350 XWB en is door Airbus gecertificeerd als het bedrijf dat de technische leiding heeft over Belairbus. Asco Industries levert o.a. de aanvalsboord-mechanismen voor A350 XWB. European Aerospace Company NV (Eurair) is een dochteronderneming van BMT Aerospace. Het bedrijf ontwerpt en produceert de tandwielen en bijhorende tandlatten voor de aanvalsboorden vooraan de vleugels voor alle lopende Airbus-programma’s.

Sabca, geen lid van Belairbus maar een van de grootste vliegtuigbouwbedrijven in België, levert aan Airbus zware metalen structuren zoals de drukvloeren en de structuur voor de flaps.

Crew bunks
Achteraan in de cabine van de A350 zien we duidelijk een verlaging van het plafond, hierboven bevinden zich slaapplaatsen voor de cabinebemanning. Ze bieden plaats aan zes cabin crew members. Doorgaans zijn er tien cabin crew members aan boord van een langeafstandsvlucht. Natuurlijk konden we het niet nalaten om de slaapplaatsen even te proberen. Toegang krijgen we via een laddertje in de achterste keuken. De zes slaapcompartimenten zijn praktisch ingericht. De airco werkt hier ook veel optimaler dan in de crew rest areas van de A340, die bevinden zich in een slaapcontainer in het onderste cargoruim.

Boven de achterste rijen in economy bevindt zich de cabin crew rest area met zes slaapplaatsen. (Foto: Kevin Cleynhens)

Vooraan, nabij de cockpit, zijn ook twee slaapplaatsen voor de cockpit crew. In de eerste ontwerpen waren die nog onder de cockpit voorzien. De neus van de XWB kreeg echter een restyling zodat die meer op de A380 begon te lijken. De locatie van het neuswiel werd wat naar voren gebracht en de cockpit crew rest area verhuisde naar een plek bovenaan.

De A350, energiezuinig en zeer geluidsarm. Het ontwerp van de neus is afgeleid van de A380. De neussectie is ontworpen in aluminium, niet in kunststof.  (Foto: Frans Van Humbeek)

Design
Aan boord biedt Finnair de passagiers een Nordic Experience, de Noorse gastvrijheid. De Finse designer Vertti Kivi en zijn collega’s van het ontwerpbureau dSign (http://dsign.fi) ontwierpen het stijlvolle interieur. Het is niet de eerste keer dat ze voor Finnair werken, eerder creëerden ze al luchthavenlounges. De meest gebruikte kleuren zijn wit, blauw en zilver. De kleurschakering creëert licht en ruimte. De led-sfeerverlichting bestaat in 24 nuances, waaronder het Noorderlicht. De chief purser zorgt voor de selectie. De grote cabineramen laten bovendien veel natuurlijk licht binnen. Porselein en linnen zijn speciaal ontworpen door het Finse designbureau Marimekko (www.scandinavia-design.fr).

Interieur in Business. Dankzij de plaatsing van de stoelen geeft elke zitplaats rechtstreeks toegang tot het gangpad. (Foto: Kevin Cleynhens)
Interieur in Economy. Merk de Nordic Sky seatback-schermen van 11 inch en de led-sfeerverlichting. (Foto: Kevin Cleynhens)

Business en Economy
Het vliegtuig is ingedeeld in drie klassen die plaats bieden aan 297 passagiers, waarvan 46 in Business Class (1-2-1 configuratie,) 43 in Economy Comfort (3-3-3) en 208 in Economy (3-3-3.) In de luxueuze zakenklasse, helemaal vooraan in het vliegtuig, staan lange full flat bed seats. Alle passagiers hebben er direct toegang tot het gangpad. Het gebruik van Wifi is gratis. In de zetels zijn Nordic Sky seatback-schermen van 16 inch verwerkt.

In Business Class is er een toilet alleen voor vrouwen, met . Het heeft ondermeer op vrouwen afgestemde parfums maar is verder identiek aan de andere toiletten.

De toiletten voor dames zijn enkel beschikbaar voor business passagiers. (Foto: Guy Viselé)

De Economy Comfort seats staan tussen de Business en Economy-klasse. De Comfort passagiers hebben 15 inch beenruimte, vier inches meer dan de Economy-reizigers. Zowel in Comfort als Economy betalen passagiers voor hun Wifi, vijf euro voor een uur of vijftien euro voor de hele vlucht. De zetels zijn zeer comfortabel. Als je ze in slaapstand zet schuift niet alleen de rugleuning naar achter, ook de zit van de zetel schuift wat naar voren zodat de passagier een rustiger slaaphouding kan aannemen. De persoonlijke verlichting kan bediend worden via het 11-inch aanraakscherm, kleinere schermen dan in Business. Bediening via de schermen is nodig omdat de toetsen op de bagagekasten zich verder van de passagiers bevinden.

De crew in voorbereiding voor de terugvlucht. (Foto: Kevin Cleynhens)

Dankzij de A350 wil Finnair het aantal Azië-passagiers in 2020 in vergelijking met 2010 verdubbelen. In 2020 gaan de A350 ook 50% meer cargocapaciteit toevoegen. De aankoop van de vloot A350 is de grootste investering in de 92-jarige geschiedenis van Finnair.

Zie ook de eerdere impressie van Kevin Cleynhens naar aanleiding van de negentigste verjaardag van Finnair: www.hangarflying.eu/nl/content/finnair-viert-zijn-90e-verjaardag-24

Frans Van Humbeek
Foto’s: Kevin Cleynhens, Guy Viselé en Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer