Cargo B spreidt z’n vleugels uit

_D3D1148 (1).jpg

Zaventem, 22 april 2008. Op Brucargo kan je, als je geluk hebt, wel een achttal verschillende maatschappijen vinden die met hun 747s vracht van en naar Brussel vliegen. Sinds oktober vorig jaar is Cargo B Airlines een van hen.

Op 14 oktober 2007 voerde Cargo B Airlines (BB, CBB) haar eerste lijnvlucht uit. Hun eerste ‘dedicated freighter’ zette toen koers naar Johannesburg (Zuid-Afrika), Libreville (Congo) en Nairobi (Kenia). Met de komst van een tweede 747 kon men eind januari ook Zuid-Amerika (onder andere Sao Paulo, Latacunga en Buenos Aires) bedienen. De vertrekkende vracht bestaat voornamelijk uit auto-onderdelen of allerlei andere machineonderdelen. De Jumbo’s kunnen ook gecharterd worden voor uitzonderlijke opdrachten en dit naast het uitvoeren van lijndiensten. De aankomende vluchten brengen voornamelijk verse bloemen mee die dan per truck vervoerd worden naar Rusland of Nederland. Sinds de komst van Cargo B Airlines komen de tulpen misschien nog wel uit Nederland, maar de rozen komen voornamelijk uit Ecuador. In plaats van de luchthaven van Quito, die erg hoog ligt en waar de toestellen gebonden zijn aan gewichtsbeperkingen, vliegen de Jumbo’s van Cargo B op Latacunga, een luchthaven die op 120 kilometer van Quito ligt en waar de toestellen veel minder last hebben van gewichtsbeperkingen.

Gerard Terbruggen (Director Cargo) en Niek van der Weide (medeoprichter en EVP Commercial) zijn de sturende krachten achter de commerciële afdeling van Cargo B Airlines.

Door de aard van de vervoerde producten stelt Cargo B zeer specifieke eisen aan de afhandelingsmaatschappijen waar ze beroep op doen. Op de Brusselse luchthaven heeft Cargo B een speciale vacuümkoeler waar de bloemen ‘opgefrist’ worden alvorens ze verder vervoerd worden. De paletten worden rechtstreeks uit het vliegtuig in die koeler geplaatst waarna alle lucht uit de kamer gezogen wordt. Vervolgens wordt de temperatuur naar vier tot acht graden Celcius gebracht. In een luchtledige omgeving werkt de koeling immers veel efficiënter.

Een van de Jumbo’s van Cargo B Airlines landt op 25R en vervolledigt hiermee vlucht CBB1202 komende van Cairo.

Het bedrijf
De drijvende krachten achter het bedrijf zijn geen groentjes in de luchtvaartwereld. Rob Kuijpers is CEO van het bedrijf en heeft bij DHL en SN Brussels Airlines gelijkaardige posities waargenomen. Niek Van der Weide maakte carrière in de luchtvrachtwereld bij Martinair, Lan Chile Cargo en diverse General Sales Agents. Bij Cargo B is hij verantwoordelijk voor het commerciële reilen en zeilen. Arno Broes, die instaat voor de operationele kant van de zaak, kan bouwen op een enorme ervaring die hij onder andere als captain en instructeur op A319 en A330 opdeed bij Brussels Airlines. Met aandeelhouders als Petercam, Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en QAT II Investments werden ook respectabele namen aangetrokken die een positieve uitstraling hebben op het bedrijf.

Cargo B wil zoveel mogelijk gebruik maken van expertise van buitenaf. Op het hoofdkantoor op de zesde verdieping van gebouw 706 op Brucargo werken dan ook maar een twintigtal werknemers die zich bezighouden met de kernactiviteiten zoals de financiën, verkoop & marketing en alles wat te maken heeft met onderhoud. Een luchtvaartmaatschappij kan natuurlijk niet zonder vliegend personeel en Cargo B heeft er een zeventigtal in dienst waarvan het merendeel de Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft.

In een vorig leven vloog de OO-CBB als VP-BIA voor AirBridge Cargo Airlines, een onderdeel van het Russische Volga-Dnepr Airlines. Deze laatste maatschappij is voornamelijk bekend voor oversized cargo vervoer met Antonov 124s. De Jumbo’s van AirBridge Cargo worden gebruikt om vaste lijndiensten aan te bieden, dit in tegenstelling tot de occasionele charters met de Antonovs.

De vloot
Cargo B heeft momenteel twee vrachtvliegtuigen in de vloot. De eerste 747-228F (OO-CBA ex F-GCBK) komt van bij Air France Cargo, waar het toestel in oktober 1988 in dienst genomen werd. Na een carrière van bijna twintig jaar werd het daar vervangen door de modernere 400 versie van dit populaire vrachttoestel. De tweede 747-243F (OO-CBB ex VP-BIA) komt oorspronkelijk van bij Alitalia Cargo, die het toestel in december 1981 in ontvangst nam. In 2004 nam AirBridge Cargo, een onderdeel van Volga-Dnepr Airlines het toestel op in haar rangen waarna het in november 2007 geleverd werd aan Cargo B Airlines. Niek van der Weide kijkt hoopvol uit naar september wanneer de derde volvrachter (ex VPBIB AirBridge Cargo) in dienst genomen zal worden. Dankzij de derde machine kan men de frequenties opvoeren en eventueel nieuwe markten aanboren zoals Mexico of Noord-Amerika. Die beslissing zal hoofdzakelijk bepaald worden door de marktvraag en de evolutie van de brandstofprijzen. In het huidige businessplan voorziet men dat er vanaf 2011 nieuwe – lees: efficiëntere – vliegtuigen in dienst genomen zullen worden.

De mensen bij Cargo B Airlines zijn ervan overtuigd dat ze een goed nicheproduct aanbieden en hebben dan ook vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Vanuit Brussel waren er geen rechtstreekse luchtlijnen naar onder andere Zuid-Amerika. Volgens hen ligt de sterkte van het bedrijf enerzijds in de flexibiliteit van de routestructuur. Hierdoor kunnen charteropdrachten gekoppeld kunnen worden aan de lijndiensten. Anderzijds noemen ze het aantrekken van externe specialisten voor niet-kerngebonden activiteiten als een ander sterk punt voor een goed verloop van de operaties.

Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer