De Reginald Warnefordstraat herinnert ons aan de eerste piloot die een luchtschip wist neer te “schieten” (in feite “bombardeerde” hij de LZ37). Het luchtschip viel vlakbij het klooster in de nacht van 7 juni 1915, slechts één bemanningslid overleefde de ramp.
Onderzoeker: Jean-Pierre Lauwers
Het meest bijzondere Gentse monument is dat voor de slachtoffers van de crash met de Duitse Zeppelin LZ 37. Tijdens de nacht van 6 op 7 juni 1915 steeg Sub Lt Reginald Warneford op van een vooruitgeschoven basis bij Veurne. Hij vloog op de Morane Saulnier Type L, een eendekker die hij speciaal toebedeeld kreeg om een gevaarlijke Duitse dreiging te onderscheppen: de luchtschepen die vanuit België vertrokken om Britse steden te bombarderen. Boven Oostende zag hij het reusachtige silhouet van de LZ 37.
- In de Koekoekstraat in Steenbrugge staat een kleine, rechthoekige betonnen constructie. Vermoedelijk gaat het om de sokkel van het Duitse Flak zoeklicht Oostkamp, een zoeklicht uit WOI ter ondersteuning van nachtelijk luchtafweer voor de verdediging van de voor de Duitsers belangrijke strategische installaties in en rond Brugge. Van dit soort van zoeklichten zouden er 26 rond Brugge hebben gestaan.
Info Jean-Pierre Lauwers, 19 december 2014: Ik heb de originele grafsteen gekend voor deze nieuwe plaat werd aangbracht. Daarop stond dat ze stierven bij een bombardement op Koolkerke. Het Marinekorps Flandern had o.a naast de haveninstallaties in Koolkerke een herstelplaats voor vliegtuigen die in de Zeebrugse haven hun standplaats hadden. Ze zijn dus het slachtoffer geworden van een bombardement welke als doel Koolkerke had. Zie ook de gedenkplaat voor het bombardement in de Balsemboomstraat in Brugge.