Sokkel zoeklicht WOI

In de Koekoekstraat in Steenbrugge staat een kleine, rechthoekige betonnen constructie. Vermoedelijk gaat het om de sokkel van het Duitse Flak zoeklicht Oostkamp, een zoeklicht uit WOI ter ondersteuning van nachtelijk luchtafweer voor de verdediging van de voor de Duitsers belangrijke strategische installaties in en rond Brugge. Van dit soort van zoeklichten zouden er 26 rond Brugge hebben gestaan. Waarschijnlijk is deze bunker aan de Koekoekstraat de enige die is overgebleven.

Het dak van de betonnen bunker steunt op twaalf stalen rails en is zo’n 70 cm dik. De muren zijn 50 cm dik. Het lokaal binnenin ligt gedeeltelijk ondergronds en kan bereikt worden met een trap van zes treden. Het lokaal werd afgesloten door een deur. Buitenafmeting van de bunker: lengte ong. 3,5 m, breedte 2,4 m, hoogte 2,5 m. De sokkel is overwoekerd met planten.

De huidige eigenaar (Christophe Souillaert) heeft gelukkig bekomen dat het tracé van een nieuwe weg, waarvoor de bunker had moeten wijken, werd omgelegd (duidelijk te zien op Google Maps). Een prachtig initiatief van Christophe.

Research over dit onderwerp werd gedaan door Jean-Pierre Lauwers, Christophe Souillaert en Wim Deneweth. Een artikel hierover verscheen in het tijdschrift nr. 2 van de Heemkundige Kring Oostkamp.

Zeker is het niet maar het zoeklicht zou ook als signaallicht kunnen gediend hebben voor overvarende zeppelins. De ligging ervan was het ideale punt nabij de brug van Steenbrugge. Uit de literatuur weten we dat direct bij de brug een zeer sterke lichtbaken was opgesteld. Was het dezelfde sterke lichtbundel als deze van de Koekoekstraat?

Beelden: © Jean-Pierre Lauwers, 2006
Datum registratie:
13/11/2011
Eigenaar:
Christophe Souillaert
Adres:
Koekoekstraat, nabij Legeweg, Steenbrugge. Privédomein.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer