Monument slachtoffer helicrashes

Dit monument op de vliegbasis van Brasschaat stelt een in elkaar geplooid schroefblad van een helikopter voor en werd op 20 mei 1980 opgericht ter nagedachtenis van de piloten omgekomen in helikopterongelukken van het Licht Vliegwezen. Het bevindt zich op 100 meter voorbij het wachtlokaal van de basis, net over het mess gebouw. Het is 3,25 meter hoog, 1,6 meter breed en weegt 1.300 kilo.

Het monument werd ontworpen door Adjudant André Frickx van Comopsair. De uit Doornik afkomstige kunstenaar vertelde over zijn ontwerp : “En créant cette sculpture, j’ai exprimé sans les opposer la Vie, la Mort étant en toute logique une unité. La verticale, symbole de la Vie, de l’Espoir, de l’Infini. L’horizontale, symbole des connaissances; le rythme en exprimant toutes les multitudes, en paradoxe la Mort, commencement ou fin selon l’être”.

Info over de huidige staat van het monument is welkom. Volgens Thierry Cardon (observatie 9 september 2011) bevindt dit monument zich niet meer in Brasschaat. Wat is de nieuwe locatie van dit monument?

Info via Thierry Cardon (5 december 2011). Dit monument is enkele jaren geleden afgebroken en overgebracht naar Bierset. Het was de bedoeling het daar terug op te richten.

Info via Thierry Cardon (8 februari 2012). We hebben bevestiging dat het monument werd vernield. Enkel de eigenlijke gedenkplaat werd behouden. De plaat hangt nu in het Koninginnentheater, het museum van Brasschaat Polygoon (http://het-kamp-van-brasschaat.be/mus_Koninginnentheater.html).

Info via Thierry Cardon (20 maart 2013). Het LtAvn monument achter de controletoren van EBBT is in stukken gebroken tijdens het demonteren. Het was sterk aangetast door corrosie en kon niet hersteld worden. Een replica, gemaakt door de kunstenaar, zal te zien zijn in de LtAvn Memorial in opbouw, Gunfire Museum.

Beelden: ©Daniel Brackx, 24/02/2006 | ©Daniel Brackx, 24/02/2006 | ©Daniel Brackx, 24/02/2006
Datum inhuldiging:
20/05/1980
Datum registratie:
26/02/2006
Eigenaar:
Defensie
Adres:
Vliegveld Brasschaat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer