Nieuwe aanwinst voor Stampe & Vertongen museum

Deurne, 24 februari 2010. De Potez CM-170 Fouga Magister MT-13 (s/n 270) kreeg vandaag een plaats in de loods van het Stampe & Vertongen museum van de Luchthaven Antwerpen. We publiceerden enkele foto’s uit de oude doos en waren erbij toen de Fouga in Deurne werd gemonteerd.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck
Foto’s archief: Jean-Pierre Decock

 • Landing te Brustem in 1982. Het vliegtuig behoorde toe aan het 9de smaldeel van het Vervolmakingscentrum. (Foto: Jean-Pierre Decock)

 •  
 • Fouga MT-13, net voor de landing te Brustem. Het toestel werd door Kol. André “Dédé” Muller gevlogen tijdens de vliegmeeting ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische Luchtmacht (7 september 1996). Het vliegtuig behoorde toe aan het 33ste smaldeel van de 9de Wing Training. (Foto: Jean-Pierre Decock)

 •  
 • De speciaal gevormde Fouga-demoploeg in de kleuren van de Rode Duivels ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische Luchtmacht in 1996. De MT-13 op de voorgrond werd toen door Kol. André “Dédé” Muller gevlogen. (Foto VS-PR/Belgische Luchtmacht)

 •  
 • Take-off te Koksijde op 7 juli 2002 met de toenmalige Fouga-demonstrator van de Belgische Luchtmacht, Maj. Paul Rorive. De naam “Rorive” staat nog altijd op de MT-13 die nu in Deurne een plaats heeft gekregen. De MT-13 is een Fouga die tussen 1965 en 1977 nooit heeft deel uitgemaakt van het echte team Rode Duivels. Het toestel werd enkel voor de vijftigste verjaardag van de Belgische Luchtmacht in het kleedje van het gekende demoteam gestoken. (Foto: Jean-Pierre Decock)

 •  
 • Duo vluchtdemonstratie door Lt-Col. Paul Rorive in MT-48 en Lt-Gen. Jean-Paul Buyse in MT-13. Beauvechain, 15 september 2005. (Foto: Jean-Pierre Decock)

 •  
 • De MT-13, die nog altijd in de kleuren staat van het legendarische stuntteam de Rode Duivels, werd door een team van Aircraft Recovery van de 1ste Wing Beauvechain vervoerd van de stock van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Vissenaken naar de Luchthaven Antwerpen. De vier laatste Fouga Magisters van de 1ste Wing (MT-13, MT-26, MT-40 en MT-48) waren in 2008 naar Vissenaken gebracht.

 •  
 • Danny Cabooter, voorzitter van het Stampe & Vertongen museum, is natuurlijk blij met de nieuwe aanwinst. Cabooter: “Twee jaar hebben we onderhandeld maar nu staat de Fouga eindelijk in onze collectie. We geven nogal wat uitleg over de opleiding en in dat kader past het vliegtuig perfect in het museum. Zelf heb ik nog op Fouga opleiding gehad. Misschien herinner je u nog de Potez CM-170 Fouga Magister F-GLMO van Luc Casteleyn die hier een tijd gestald stond. Die heb ik in 2000 nog overgevlogen naar Copenhagen. Daar kreeg de Fouga de Deense registratie OY-FGA”.

 •  
 • Ook Wim Verbist, commandant van de Luchthaven Antwerpen, zorgde voor logistieke steun en de nodige goodwill van zijn diensten. Het Stampe & Vertongen museum is een publiekstrekker en zorgt mee voor het positief imago van de luchthaven. Wim Verbist: “Luchthaven Antwerpen doet het goed. Heel wat Europese luchthavens krijgen door de economische crisis rake klappen maar wij mogen zeker niet klagen. De laatste vier maanden is het aantal passagiers van CityJet, het vroegere VLM, met gemiddeld 13% gestegen. De problemen die er geweest zijn in de kanaaltunnel zijn daar niet vreemd aan. We zien ook het aantal Franstalige klanten stijgen, vooral door de band van CityJet met Air France. Zelfs ons vernieuwde luchthavenrestaurant trekt na de grondige renovatie meer gasten. Ze mogen allemaal komen kijken naar de nieuwe aanwinst van het museum!”  Meer info over de Fouga Magister o.a. op www.aeropedia.be of www.fougamagister.be

 •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer