Zweefvliegsymposium alweer voltreffer

Ook dit jaar ging het symposium van de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs vzw door in het Provinciaal Vormingscentrum in Oostmalle, een uitstekende locatie. In de voormiddag vond de jaarlijkse instructeursconferentie plaats. In de namiddag waren alle leden welkom en konden de voorintekenaars van het boek “Zweefvliegen in Vlaanderen, een fascinerend avontuur in stilte” hun exemplaar komen afhalen.

Frans Van Humbeek
Foto’s : Paul Van Caesbroeck

 • Guido Sergeant mocht als kersverse voorzitter van de Liga een talrijk publiek verwelkomen.

 •  
 • “Zweefvliegen en menselijke factoren” was het thema van de voordracht van vlieginstructeur en examinator Rik Moons (www.moonsmanagement.be). De auteur van het boek “I am safe” is duidelijk een professionele spreker. Zijn geanimeerd betoog behandelde de impact van het element “mens” bij de vliegactiviteiten. De communicatie stond daarin centraal. Daar waar sommige piloten incidenten misschien glashard zouden ontkennen, begon Rik zijn voordracht openhartig met het verhaal van zijn eigen vliegtuigongeval. Maar liefst 75% van de vliegtuigongevallen is toe te schrijven aan menselijke factoren. De piloten kregen twintig belangrijke tips om veiliger te vliegen. De spreker deed een oproep om informatie over incidenten vlotter met anderen te delen en er nuttige lessen uit te trekken.

 •  
 • Uitreiking van F.A.I-brevetten en K.B.A.C.-bevoegdheidsattesten door Patrick Pauwels, de secretaris van de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs en de dagelijks bestuurder. Misschien hadden Patrick en zijn medewerkers ook een blinkende beker moeten krijgen, een prijs voor de vlekkeloze organisatie van het symposium.

 •  
 • Het boek over het zweefvliegen in Vlaanderen had heel wat toppers uit de geschiedenis van het zweefvliegen naar Oostmalle gelokt. V.l.n.r.: Rudy Binnemans, Sylvain De Weerdt, Willy Witter, Leon Dury, Albert “Jos” Vermeiren, Armand Somers en Martin Baeke.

 •  
 • Zweefvlieglegende Bert Zegels stelde een schitterende film voor. “Soaring along the Murray River” is een professioneel gedraaide documentaire over de 14th World Gliding Championship in Waikerie (Australië). De film uit 1974 werd gerestaureerd en verder aangevuld met beelden van de deelnemende Belgische ploeg. Het was de tijd van de overgang van hout naar kunststof, een documentaire om nostalgisch van te worden. Fototoestellen legden herkenningspunten vast op de grond, juryleden moesten op een artisanale manier de gevlogen routes beoordelen, enz. Het doorgaans zonnige land had tijdens de kampioenschappen af te rekenen met grote overstromingen. En Bert Zegels, die behaalde een schitterende tweede plaats in de open klasse.

 •  
 • Voorstelling van het boek “Zweefvliegen in Vlaanderen, een fascinerend avontuur in stilte”
  door Bert Sr. Schmelzer. De auteur had heel veel lof voor alle medewerkers die de geschiedenis van hun club bestudeerden en neerpenden. Hij vergat ook de pioniers van het zweven niet te danken, mensen die hem schitterende verhalen hadden verteld over die heroïsche jaren van die stille sport en hem gemotiveerd hadden om het boek te schrijven. Een van die pioniers was Karl Van Dommelen († 2009, foto achtergrond), een man die al in 1937 was begonnen met het zweefvliegen en in 1946 medestichter was van de Antwerpse Zweefclub Meeuw.

 •  
 • Uit handen van Alida Debeule, echtgenote van wijlen Gaston Peeters (†2003) ontving Bert jr. Schmelzer de Trofee Gaston Peeters. Op het symposium werd ook de winnaar bekend gemaakt van de fotowedstrijd. Die ging naar Fabienne Van der Linden. De geselecteerde foto werd gepubliceerd op blz. 73 van “Zweefvliegen in Vlaanderen”. Volgens kenners “een dame met voldoende pit om het nog ver te brengen in het zweefvliegen”.

 •  
 • Hilde Schmelzer en Mia De Coninck zorgden ervoor dat alle voorintekenaars vlotjes hun boeken kregen.

 •  
 • Talrijke vrienden en kennissen van Bert sr. kwamen natuurlijk een handtekening vragen of een dedicatie. Ook het gezin van Bert heeft enorm geholpen om van dit boek een succes te maken. Hilde stak ontzettend veel tijd in de administratie en verstuurde honderden kilo’s boeken, Bert jr. bracht wedstrijduitslagen samen in overzichtelijke tabellen en Tijl kwam voortdurend met correcties en aanvullingen. Prachtig teamwerk van een gedreven zweefvliegersfamilie.

 •  
 • Foto van de Charronwinnaars in de Motorklasse Buitenland. V.l.n.r.: Tijl Schmelzer (4de), Herman Peeraer (5de), Bert De Wijs (2de) en Bert jr. Schmelzer (3de). Winnaar Pierre de Broqueville was niet aanwezig. De volledige uitslag kan je vinden op  www.lvzc.be/charronline/2009/klassement_buitenland.php?list=motor

 •  
 • De winnaars van de Beker van Vlaanderen (v.l.n.r.): Emiel De Wachter, Stijn Vandenboer, Ken
  Evens, Stefan Bovin en Tijl Schmelzer. Stijn was winnaar in de clubklasse, Emiel en Ken eindigden ex aequo in de sportklasse,  Stefan en Tijl behaalden een ex aequo in de sportXPDR-klasse. Het was de eerste keer dat de wisseltroffee Beker van Vlaanderen (www.bekervanvlaanderen.be) werd uitgereikt. De winnaars kregen ook een waardebon van de Glider Pilot Shop. Rechts onderaan de jonge bewonderaars en het talent van de toekomst.

 •  
 • Hangar Flying vroeg ook aan Gill Van den Broeck om een exemplaar van het zweefvliegboek te signeren. Op blz. 266 vertelt ze hoe ze samen met haar vriendin-zweefvliegpiloot Geogeo (nog zo’n monument in de zweefvliegsport) in 1993 in het Australische Benalla een landing uitvoerde in de maneschijn, een onvergetelijk moment. Gill is een van de bekendste vrouwen in de internationale zweefvlieggemeenschap.

 •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer