Live to Fly in Boortmeerbeek

_D3D0942.jpg

Boortmeerbeek, 23 augustus 2011. Voor ondernemers die onderaan de maatschappelijke ladder zijn begonnen en na jaren labeur een succesvol bedrijf hebben opgebouwd, daar hebben we bewondering voor. Als die dan nog een paar helikopters in hun achtertuin hebben staan, dan gaat Hangar Flying er graag een bezoek brengen. We gingen langs bij Joris Joostens in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. 

Muzikant en directeur

Joris Joostens (°1 juni 1933) begon zijn carrière als muzikant. Met gitaar en accordeon trok hij door het land. Na een paar jaren musiceren had hij zijn eigen orkest. Het was keihard werken, vooral ’s avonds. Zijn beroepsopleiding kon hij niet afmaken. Maar het werken zat hem in de genen. Joris kreeg een job als magazijnier en was ook chauffeur van de baas. Tussen twee ritten door gluurde hij door het uitstalraam van een dure lingeriewinkel naar metalen skeletten waarop het ondergoed werd geëtaleerd, wat hem lachende blikken van passerende dames opleverde. Maar het idee dat zijn verder leven zou bepalen, was geboren aan deze vitrine.

Joris Joostens bij zijn R-44. De registratie N633BM verwijst naar de geboortedatum van de eigenaar (juni 1933) en naar de thuisbasis BoortMeerbeek. Merk op dat de schroefbladen precies passen in een nis in het plafond.

In nochtans moeilijke tijden gaf hij zijn ontslag als magazijnier. In een kleine betonnen lokaal in Nederokkerzeel begon Joris metalen etalagerekken en meubels te fabriceren. Zijn bedrijfje groeide zeer snel en er werd een nieuw en veel groter pand gebouwd in Berg (Kampenhout). Joris: “We deden zoveel mogelijk zelf. Het was laat werken want ik deed ook de prospectie, geld om een handelsreiziger te betalen hadden we niet. Mijn echtgenote, waarmee ik al 55 jaar getrouwd ben, deed de administratie en zorgde zelfs voor de planten op de vensterbanken.” Omdat de rekken ook moesten gelakt worden, kocht Joris in 1986 een verwaarloosd pand in Boortmeerbeek. Na een grondige renovatie werd daar een succesvolle lakkerij opgestart.

Vlieglessen

In 1995 hielden Joris en zijn echtgenote het voor bekeken, ze besloten om te gaan genieten van hun pensioen en verkochten het bedrijf in Kampenhout. Drie jaar eerder was een helikopter geland op hun terrein in Boortmeerbeek. De piloot had Joris meegenomen voor een vluchtje. Joris: “Ik was zo opgetogen over dat helikoptervliegen dat ik na de landing naar mijn vrouw liep en zei dat ik geld nodig had voor de aankoop van een eigen helikopter.” In mei 1992 ging ik met mijn echtgenote voor een strandvakantie naar Pompano Beach in Florida. Daar ben ik al gaan vliegen met Robinson R-22, de helikoptermicro had mij flink te pakken. Nog hetzelfde jaar ben ik weergekeerd naar Clearwater om er met Bell 47 te leren vliegen. Ze noemden me daar ‘Jay-Jay’ en die bijnaam heb ik gehouden. Pas in 1995, na de verkoop van ons bedrijf, kon ik genoeg tijd vrijmaken voor mijn Amerikaanse vlieglicentie. In december 1995 behaalde ik mijn vergunning in Kendall-Tamiami (Florida).”

De vloot van Joris

Op de plaats waar vroeger de rekken werden gelakt, staan nu twee helikopters. Alles is er piekfijn verzorgd, de vloer glanst al was het een woonkamer. Naast de stalling voor de helikopters is nog een werkruimte.

De Bell 47G N148B (c/n 78) staat hier gestockeerd. Het toestel werd door Joris in 1993 in de Verenigde Staten aangeschaft maar hij heeft er nooit mee gevlogen. Het is ook niet meer luchtwaardig. De hoofdrotortransmissie werd ondertussen naar de Verenigde Staten gestuurd voor herstelling en onderhoud.

De Bell 47G N148B staat piekfijn gestockeerd in de loods.

In april 1995 kocht Joris in Wisconsin (USA) de Bell 47G-3B-1 N2070P (c/n 3413). Omdat het een Amerikaanse registratie bleef dragen, werd het in mei 1995 geregistreerd op naam van Schuybroek Avia­tion Inc. (Dover, Delaware, USA). Eind 2005 werd deze Bell verkocht aan Laurens Leeman, eigenaar van de SV-4B OO-PAX. Joris: “Vliegen met de Bell 47 is toch iets heel speciaal. De cockpitkoepel is fantastisch. ’t Is een simpel toestel maar ’t is echt wel werken om daar goed mee te vliegen. Vliegen met een Bell 47 is ook een stukje nostalgie natuurlijk.”

De Bell 47G-3B-1 N2070P op 20 maart 1998 tijdens de Nacht van Exclusief op het strand van Knokke. (Foto Joris Joostens)

De Robinson R-22 N16MT (c/n 62) kocht Joris in december 1995, het toestel werd op 20 mei 1996 ingeschreven op naam van Schuybroek Aviation Inc en werd door Joris in juni 2007 in Rijsel verkocht.

De Robinson R-22 N16MT is ondertussen verkocht. (Foto Joris Joostens)

Vanaf 2005 vliegt Joris met de Robinson R44 Raven N633BM (c/n 1282). In zijn vliegboeken staan 465 vlieguren met Bell 47, 992 uren met R-22 en 360 uren met R-44.

Etentje

De 78-jarige piloot ziet er bijzonder kranig en gezond uit. De levensgenieter spreekt even gemakkelijk over hedendaagse technologieën als Skype, als over de motoren van oude wagens. Joris: “Met onze R-44 Raven hebben we al een tour gedaan langs de Loire, langsheen heerlijke chambres d’hôtes. Ons grootste plezier is nu om met onze R-44 gezellig te gaan dineren. We hebben keuze tussen een tiental restaurants met een erkende landingsplaats. Aanraders zijn het Kasteel van Saffelaere, The Fox in Genendijk-Ham, ’t Oud Konijntje in Waregem (nvdr. spijtig genoeg onlangs gesloten), ’t Convent in Reninge en Siphon in Damme. Allemaal hebben ze goede faciliteiten om helikopterpiloten te ontvangen. “

Drie helikopters van ‘Jay-Jay’ op het helikopterplatform in Boortmeerbeek. Vooraan de Robinson R-22 N16MT, daarachter de Bell 47G N148B en N2070P. (Foto Joris Joostens)

Heliport

De heliport 3de klas van Joris ligt in de CTR van Brussels Airport. Het terrein mag enkel door de eigenaar worden gebruikt en is ook niet vermeld op Low Airspace vliegkaarten. Vanuit de toren zien de verkeersleiders het veld van Joris trouwens liggen, voor hen is hij een oude bekende en ‘buurman’ die natuurlijk perfect de procedures kent. Joris heeft ook een eigen brandstoftank, alles gekeurd volgens de Vlarem-reglementering.

Het heliplatform van Joris Joostens in Boortmeerbeek, met zicht op akkers en bossen van het Dijleland. Onder de rotor staat zijn lijfspreuk geschilderd: ‘Live to Fly-Fly to Live’.

In april 2008 trok Joris veertien dagen naar de Verenigde Staten om met Cessna 172 te vliegen, een toestel dat was uitgerust met een glass cockpit van Garmin. Het was vooral de bedoeling om ook wat ervaring op te doen met fixed wing. Maar zijn grote passie blijven de helikopters. Joris is moeilijk te stoppen als hij over het helikoptervliegen praat: “ ’t Is geweldig toch, zo te kunnen vliegen over al die prachtige kastelen, bossen en landerijen. Nadat ik in de States mijn brevet behaalde zijn we met een helikopter boven de Florida Everglades gaan vliegen, echt onvergetelijk. Tijdens een van mijn helikoptertrips nam ik foto’s van de Twin Towers en cirkelde ik rond het Vrijheidsbeeld. Er is daar heel wat helikopterverkeer en na enkele minuten werden we al aangemaand om de zone te verlaten. Manhattan ben ik ooit genaderd in de schemering, een onvergetelijk moment. Het raakt me nog altijd als ik daaraan terugdenk.”

Frans Van Humbeek

Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer