Flying Smart naar Bacau

Zaventem, 30 mei 2011. De Roemeens luchtvaartmaatschappij Blue Air (0B/JOR) is al langer te gast op Brussels Airport. Naast de bestaande dienst naar Boekarest-Baneasa, die zes maal per week gevlogen wordt, verbindt men nu ook de Oost-Roemeense stad Bacau met Brussel. De eerste vlucht naar de stad aan de Karpaten vond plaats op 30 mei en Brussels Airport organiseerde naar goede gewoonte een persconferentie met receptie.

Blue Air werd in 2004 opgericht en in tegenstelling tot nationale carrier TAROM, die voor 95% onder controle van de Roemeense staat valt, is de nieuwkomer volledig in handen van privé-investeerders. De maatschappij profileerde zich met haar slogan Flying Smart meteen als een lagekostenmaatschappij en biedt tickets aan aan zeer democratische prijzen. Een retourtje Brussel-Roemenië kan vanaf 40 euro, alle taksen inbegrepen. Wel moet je er snel bij zijn want de stoeltjes aan dit tarief zijn beperkt, zoals dat wel vaker het geval is bij low-costmaatschappijen. Boeken kan op www.blueairweb.com.

 

Tekst en foto’s: Giovanni Verbeeck

 • Om vijf na vijf in de namiddag – een tiental minuten voor geplande tijd – arriveert Boeing 737-377 (C/N 23653/1260) YR-BAC als Blue Air 223 aan parkingstand 205 van Brussels Airport. Tweemaal per week wordt de nieuwe route gevlogen; zowel op maandag als op vrijdag vertrekt vlucht 0B224 omstreeks 18 uur lokale tijd opnieuw richting Bacau. De andere route van Blue Air, tussen Boekarest en Brussel, wordt al sinds 2007 gevlogen.

   

 •  
 • Hoewel de webstek van Blue Air nog melding maakt van de Boeing 737NG-toestellen die sinds 2008 afgeleverd worden, moesten de Roemenen hun Next Generation Boeings eind vorig jaar weer inleveren. Op verschillende luchtvaartfora deed het gerucht de ronde dat Blue Air in slechte financiële papieren zou zitten. Toch lijkt het alsof de maatschappij de crisis overwonnen heeft, want ondertussen werden er weer enkele nieuwe Boeings – zij het van de oudere generatie – aan de vloot toegevoegd. 737-8AS (C/N 29926/722) YR-BIB, in het nieuwe jasje van Blue Air, passeerde op 7 maart 2010 voor de lens van de fotograaf.

 •  
 • Sherif Ussama, CEO van Blue Air, was uiteraard van de partij om de route van en naar Bacau plechtig te openen. Volgens Ussama “past de nieuwe route binnen de strategie van de maatschappij voor het jaar 2011 om de activiteiten binnen Europa uit te breiden. Belgische toeristen hebben nu de keuze tussen twee verschillende bestemmingen in Roemenië.” Achteraf voegde de topman er ad rem nog aan toe dat hij hoopt om binnenkort ‘double daily’ te gaan op deze service – misschien wat optimistisch?

 •  
 • Een opvallende gast op de receptie van de Roemeense luchtvaartmaatschappij was Mihai Gribincea, ambassadeur van Moldavië in België. Een blik op de landkaart leert ons echter dat Bacau slechts 250km van de Moldavische hoofdstad Chisinau gelegen is. Aangezien het land over geen vaste vliegverbinding met België beschikt, meent Gribincea dat vele van zijn landgenoten in Bacau het vliegtuig naar Brussel zullen nemen en is hij ervan overtuigd dat de nieuwe lijndienst bevorderlijk is voor de samenwerking tussen beide landen.

 •  
 • Het aansnijden van de taart is altijd het moment waar iedereen het meest naar uitkijkt; ook de nietsvermoedende passagiers die een ticket op deze vlucht geboekt hebben, mogen een stukje meepikken. Van links naar rechts: Leon Verhallen (Head of Aviation Marketing BAC), Sherif Ussama, Roemeens ambassadeur Ovidiu Dranga en Mihai Gribincea.

 •  
 • Geen inhuldiging van een nieuwe route zonder lintjeknip… Ook de gezagvoerder van vlucht 0B223/224 mag zijn handen uit de mouwen steken.

 •  
 • Terwijl passagiers en genodigden nog van een drankje en een versnapering genieten, start de inscheping voor het vertrek naar Bacau.

 •  
 • Vooraleer aan boord te gaan, krijgt iedereen nog een kleine attentie aangeboden van het PR-team van Blue Air.

 •  
 • Taxilichten aan en klaar voor de start… YR-BAC krijgt voor vertrek een eresaluut door het brandweerkorps van Brussels Airport, nog zo’n ritueel dat niet mag ontbreken bij de inhuldiging van een nieuwe dienst. Twee-en-een-half uur later zal het toestel aankomen te Bacau.

 •  
Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer