Radarsite

Vanuit deze Duitse radarpost “Bulle” bij Bouillon werd de Messerschmitt 110-nachtjager van Oberleutnant August Geiger (7./NJG 1) geleid naar de Lancaster die bij Les Hayons neergehaald werd.
 
Deze foto’s tonen de de resten van de verblijven der bemanningen van de Duitse WOII-radarposten. De gebouwen werden  bij de aftocht in 1944 door de Duitsers  gedynamiteerd. Dit kamp bevond  zich waar nu de kamping Le Rhodes bevindt, dit is op de wijk Croix Blanche. Die is bereikbaar vanuit het dorp Mogimont. Volg de hellende weg. Als je recht  voor  u, in de verte de hoeve Croix Blanche ziet staan, merk je links langs de weg een klein bosje. Hier bevindt zich de intakte fundering van 1 van de 3  paraboolantennes die aanwezig waren. De besturingsbehuizing werd vernietigd. In de onmiddelijke nabijheid vinden we twee kraters. De site ligt langs de weg en goed bereikbaar. Alles is gebleven zoals het werd achtergelaten, alleen de natuur deed haar werk.
 
De tweede paraboolantenne  werd totaal vernietigd. Op die plaats rest ons alleen wat puin. De derde paraboolantenne  bevindt zich volgens de zegsman van Johnny De Koker in de weide, maar is totaal overgroeid.
 
Een bijhorend gebouwtje van de  raamantenne is praktisch onaangetast gebleven. Het bevindt zich tussen de hoeve Croix Blanche en de kamping, op het terrein van de kamping. Het is bereikbaar met stevige goede laarzen.
 
Hier zou zich ook een klein vliegveld hebben bevonden, daarvan is niks meer overgebleven. Topografisch was het goed gelegen, hoog met een goede afwatering. Het moet een graspiste geweest zijn. Onder het gras, op zo’n 20 centimeter diepte, vonden we steenslag. Deze locatie werd ons doorgegeven door Johnny De Koker, ter plaatse kreeg hij de gewaardeerde hulp van Mr. Collard. Het tweetal vond ook bevestiging van het vliegveld in archieven: CREHSGM: ‘courrier du 12-5-43   ………..construction d’un champ  d’atterissage a  la Croix Blanche, Mogimont. Aussi la construction d’un poste de détection, 13 chasseurs s’y trouve déja …………… »
 
 
Beelden: © Johnny De Koker, 06/11/2006 | © Johnny De Koker, 06/11/2006 | © Johnny De Koker, 06/11/2006
Datum registratie:
11/06/2006
Adres:
Wijk Croix Blanche

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer