Van Loods 40 naar Jetairport

12Jetairport OO-JEB EMB-190 IMG_9105.JPG

Brussels Airport, 23 oktober 2013. TUI Travel Belgium, de grootste Belgische toerismegroep, opende vandaag het nieuw bedrijfscomplex Jetairport op Brussels Airport. Zes voormalige bedrijfslocaties worden daarmee gegroepeerd in één gebouw. Jetairport wordt –samen met het JetCenter in Oostende– één van de twee zetels van waaruit de toerismegroep opereert. Natuurlijk is er nog het netwerk van 150 lokale reisagentschappen, verspreid over het hele land. TUI Travel Belgium behoort tot TUI Travel PLC en stelt in België 1.725 medewerkers tewerk.

Op de dag van de inhuldiging van Jetairport stond de Jetairfly Embraer 190 OO-JEB te glanzen in de loods. TUI Travel Belgium is de grootste Belgische toerismegroep, in 2012 goed voor 2,15 miljoen reizigers. De eigen luchtvaartmaatschappij Jetairfly (22 vliegtuigen) vervoerde in 2012 2,78 miljoen passagiers en is de tweede grootste Belgische luchtvaartmaatschappij. (Foto Guy Viselé)
Welkom op Brussels Airport! (Foto Kevin Cleynhens)

De centrale diensten van reisbureauketen Jetaircenter, Touroperator Jetair en Air Broker Sirius hadden vroeger kantoren in Mechelen. Vanuit het centrum van Brussel was Touroperator Sunjets.be actief. Luchtvaartmaatschappij Jetairfly, met haar centrale diensten, was gehuisvest nabij Zaventem. Tec4Jets, de onderhoudsfirma voor vliegtuigen, huurde twee loodsen op Brussels Airport. TUIfly Academy Brussels had kantoren in Diegem.  Op maandag 21 oktober namen de eerste van ruim 800 medewerkers van deze diensten hun intrek in Jetairport. TUI Travel Belgium koos voor Brussels Airport omwille van de band tussen de luchtvaartactiviteiten van Jetairfly en haar thuisbasis op de luchthaven. Ook de bereikbaarheid voor de medewerkers met het openbaar vervoer, denk maar aan het Diabolo-spoorproject, speelde een belangrijke rol bij de beslissing.

Nabij een immense strandstoel hadden heel wat hotels die samenwerken met TUI Travel Belgium, een eigen stand. Ze stonden klaar voor de voorstelling van de zomerbrochures 2014. Merk links de kantoren die uitzicht geven in de loods. (Foto Guy Viselé)

Loods 40
Begin jaren zestig begon ook voor ‘Brussel Nationaal’ het straaltijdperk. De Regie der Luchtwegen begon met de bouw van loodsen voor straalvliegtuigen aan de zuidkant van de luchthaven. De firma Herpain startte op 2 mei 1961 met de funderingswerken voor Loods 40. Zes enorme deuren, gebouwd door de firma Liesegang, werden elektrisch aangedreven. De loods bood plaats aan drie B707’s. Aan de achterkant (landzijde) bevonden zich drie verdiepingen, geschikt voor kantoren. Pas op 10 december 1964 nam Sabena de loods officieel in gebruik, bijna vijf jaar na de ingebruikname van de eerste B707’s.

De bouw van Loods 40 begin jaren zestig. In de achtergrond de terminal van 1958. (Archief Frans Van Humbeek, foto Herpain)
De afgewerkte Loods 40, nog voor de ingebruikname in 1964. (Archief Frans Van Humbeek)

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 mei 2006 brandde de loods volledig uit. Drie A320 (EK-32001, EK-32010 en SX-BVB) en een C-130 (CH-02) werden vernield, zes personen raakten gewond. In februari 2012 sprak de correctionele rechtbank de beklaagden vrij. Er kon niet worden achterhaald wie verantwoordelijk was voor de brand.

’s Ochtends na de brand, 5 mei 2006. Het dak met een vrije draagwijdte van 62 meter en een gewicht van 153 ton is ingestort, de brandweer is aan het nablussen. (Foto Frans Van Humbeek)

Eerste steen
Zestien maanden geleden legde Elie Bruyninckx, CEO TUI Travel Belgium, op de plaats waar Loods 40 had gestaan de eerste steen van Jetairport. Bij de opening van Jetairport zei hij: “De concentratie van onze operaties in twee gebouwen zal onze interne processen verder optimaliseren, in het belang van de reiziger. De samenwerking in Jetairport, van aan de planning en boeking van vakanties, over de operaties van onze luchtvaartmaatschappij tot aan het onderhoud van onze vliegtuigen, zal leiden tot een betere service, betere kwaliteit, betere vakanties. Ik vergelijk Jetairport met een toprestaurant. Met de best ingerichte keuken, de meest efficiënte werkplek en een brigade van ervaren topchefs, die de beste vakanties en unieke ervaringen bereiden voor elk van onze reizigers.”

Brussels Airport verwelkomt Jetairport
Arnaud Feist, CEO Brussels Airport: “De opening van Jetairport is niet alleen een grote mijlpaal voor de TUI-groep, maar ook een belangrijk moment voor Brussels Airport. Wij zijn trots dat één van de belangrijkste toerismegroepen onze luchthaven in het hart van Europa heeft gekozen. Hier bieden we state-of-the-art onderhoud aan voor een toestel als de Boeing 787. We heten de werknemers van TUI Travel Belgium hartelijk welkom. Nooit eerder heeft Brussels Airport er in een klap 800 nieuwe werknemers bij gekregen. Ik dank Elie Bruyninckx voor dit Jetairport-levenswerk. “ Ook de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren was bijzonder tevreden dat TUI Travel Belgium voor Zaventem en Brussels Airport koos. Vermeiren: “Waw! Amazing! Ik ben fier op jullie verwezenlijking en erg dankbaar!”  Hij benadrukte dat een luchthaven problemen met zich meebrengt maar dat de gemeente Zaventem altijd bereid is om creatief en snel mee naar oplossingen te zoeken. Zowel Francis Vermeiren als Arnaud Feist waren in mei 2006 aanwezig toen een brand de vroegere Loods 40 kompleet had vernield. Dankzij Jetairport is hier verbazend snel een zeer moderne luchtvaartconstructie verrezen, ondermeer te danken aan een toerismegroep die duidelijk voor Brussels Airport heeft gekozen.

Wathelet
Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming, kreeg de eer om Jetairport officieel te openen. Hij benadrukte het belang van een luchthaven voor België en zei dat mensen met een visie hier een plaats vinden. Wathelet was ervan overtuigd dat de regering de instrumenten aanreikt om dit soort van investeringen te steunen. Hij keek al uit naar de komst van de B787, een toestel dat minder geluidsoverlast veroorzaakt. Jetairfly neemt in november 2013 als enige Belgische luchtvaartmaatschappij de B787 Dreamliner in ontvangst.

De inhuldiging van de loods door Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming. (Foto Guy Viselé)
Vlnr: Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming – Elie Bruyninckx, CEO TUI Travel Belgium – Arnaud Feist, CEO Brussels Airport – Francis Vermeiren, burgemeester Zaventem. (Foto Guy Viselé)

Constructie
Jetairport was fris aangekleed voor de officiële opening. Onder heel wat tafeltjes met strooien dakjes deden de gasten hun babbel. Foto’s van kleurrijke strandhokjes sierden de wanden. Speeches vonden plaats onder een grote strandstoel.

Jetairport is een combinatie van kantoorruimte met de Tec4Jets-onderhoudsloods voor vliegtuigen, dat was ook het concept van de vroegere Loods 40. De bouw van Jetairport was een architecturaal huzarenstuk en vergde een investering van 30 miljoen euro. Natuurlijk pronkt Algemene Aannemingen Van Laere NV terecht met de majestueuze afmetingen: 117x85x25 m (vergelijk met de vroegere Loods 40  153x60x15 m.) Johan Vanhaleweyck, project Director van Algemene Aannemingen Van Laere, gaf nog wat extra cijfers mee. De oppervlake bovengrondse kantoorruimte bedraagt 11.500 m2, de oppervlakte inclusief kelderarchief: 15.000 m2, ongeveer de oppervlakte van twee voetbalvelden. De werkruimte van de onderhoudsloods bedraagt 9.950 m2.

Zicht op de bouw van Jetairport, 17 april 2012. Achteraan zien we Loods 41, opgetrokken tussen oktober 1981 en april 1983 voor het onderhoud van de Boeing 747. (Foto Guy Viselé)
30 november 2012. De montage van de dakstructuur vereiste heel wat studie en planning. De twee betonnen hoofdliggers werden op de grond ter plaatse gestort. Tegelijkertijd werd de staalstructuur eveneens op de grond tussen de beide liggers gemonteerd. De ganse dakstructuur werd tot op een hoogte van 20 m omhoog gehesen door middel van hydraulische strandjacks en dit op ongeveer 10 uur. De dakconstructie weegt 3.000 ton, evenveel als 25 Boeing 787’s. (Foto Guy Viselé)
21 februari 2013. Er wordt stevig gewerkt aan de afwerking van de loods en de kantoren. (Foto Guy Viselé)

De maximale vrije overspanning ter hoogte van de poorten meet 112 m. Die overspanning werd gerealiseerd met een rechthoekige holle kokerligger in nagespannen beton. Er werd voor beton gekozen omdat het economischer en duurzamer zou zijn dan staal. In de holle balk kan je rechtop lopen, het is een balk van 6 meter hoog, 3 meter breed en dus 112 meter lang. Er zit genoeg staaldraad in het beton om de afstand van Zaventem tot Antwerpen te overbruggen.

Als dank voor de excellente samenwerking met het team van TUI Travel Belgium, schonk Vanhaleweyck in naam van Algemene Aannemingen Van Laere, een schilderij aan Elie Bruyninckx. (Foto Guy Viselé)

De dakconstructie ter grootte van een voetbalveld en 3.000 ton zwaar, is de grootste staal-betonconstructie die ooit in ons land op de grond werd vervaardigd en omhoog werd gehesen. Acht afzonderlijk bestuurbare poortbladen van 14,5 x 19,5 m laten zeer veel licht door. De vrije hoogte in de loods bedraagt 20 meter, de staarthoogte van een B787 bedraagt ongeveer 17 meter. In de Tec4Jets-onderhoudsloods is ruimte voor drie Boeings 737, ofwel  voor een Boeing 787 en een 737.

Johan Vanhaleweyck: “We hebben al heel wat projecten gerealiseerd. Aan Jetairport zullen we om drie redenen bijven denken: het concept en de constructie van het dak, de duurzaamheid van het hele complex en de gedreven samenwerking met de Brussels Airport Company.”

 

De afgewerkte loods aan airside, 30 oktober 2013. (Foto Kevin Cleynhens)

Frans Van Humbeek
Foto’s: Kevin Cleynhens, Guy Viselé, Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer