Motorenwerkplaats en muurschildering

Dit mooi gerestaureerd gebouw tussen de Twaalfapostelenstraat en de Kortrijksesteenweg was tijdens de Eerste Wereldoorlog een opslagplaats (“foeragemagazijn”) en tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse herstelplaats voor vliegtuigmotoren. Kogelgaten in een zijmuur werden tijdens de restauratie niet opgevuld, vermoedelijk dateren ze van de aanval Bodenplatte. Aan deze kant van het vliegveld stonden Britse toestellen geparkeerd, waarschijnlijk werden ze tijdens die nieuwjaarsdag van 1945 onder vuur genomen door de Luftwaffe.

Info Piet Dhanens (23 juni 2018):
Vandaag werd op de achtergevel van het Agentschap Wegen en Verkeer in de Twaalfapostelenstraat, ter hoogte van nummer 18, een indrukwekkende muurschildering ingehuldigd.

De huidige beschildering werd aangebracht rechts van de kogelinslagen, die men opnieuw gelukkig
bewaard heeft. De kogelinslagen zijn nog van de verrassingsaanval op 1 januari 1945 tussen Fw 190 van de Luftwaffe en de Spitfires van 131 (Polish) Wing Royal Air Force, de operatie Bodenplatte.

Syrisch kunstenaar Samer Alagha creëerde het kunstwerk op vraag van het Cultuurplatform Sint-Denijs-Westrem in samenwerking met Cultuur Gent. In Syrië studeerde Alagha aan het Institute of Fine Arts in Damascus. Bij het uitbreken van de oorlog, vluchtte hij via Libanon naar België, waar hij sinds 2015 woont en werkt. Op basis van historische bronnen schilderde hij een realistische weergave van de aanval gezien vanuit de Twaalfapostelenstraat. Annelies Storms, schepen van Cultuur, in Persruimte Gent: ‘Kunst prikkelt, lokt reacties uit en zet aan tot nadenken. Samer Alagha zet met zijn werk het historische belang van de muur letterlijk en figuurlijk in de verf en maakt de herinnering aan wat zich op 1 januari 1945 boven Sint-Denijs-Westrem afspeelde bijna tastbaar echt. 2018 is in Gent het jaar van de Vrede en met dit indrukwekkende schilderij herdenken we een van de laatste grote luchtgevechten van de Tweede Wereldoorlog.’

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 21/02/ 2006 | © Piet Dhanens, 23/06/2018 | © Piet Dhanens, 23/06/2018
Datum gebeurtenis:
01/01/1945
Datum inhuldiging:
23/06/2018
Datum registratie:
10/03/2006
Eigenaar:
Sint-Denijs-Westrem
Adres:
Tussen Kortrijksesteenweg en Twaalfapostelenstraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer