Graf waarnemer De Bersaques, Farman F40

Op de Westerbegraafplaats van Gent ligt het graf van Jean De Bersaques, waarnemer bij de Belgische Militaire Luchtvaart. Hij was afkomstig van een bekende Gentse familie, zijn vader Charles die ook in dit graf begraven ligt, was een geneesheer van het Hospitaal De Bijloke. Op 1 mei 1917 vloog hij samen met Jean Pauli een testvlucht met een Farman MF40 verkenningstoestel van het 3e Smaldeel van het Belgisch Militair Vliegwezen. Het tweetal was vertrokken vanuit Koksijde. Het werd geraakt door Duitse jagers en stortte neer achter de Duitse linies, tussen Esen en Vladslo. Beide bemanningsleden kwamen om. De Bersaques werd oorspronkelijk begraven te Vladslo maar werd in 1919 bijgezet op de Westerbegraafplaats.

©Paul Van Caesbroeck, 21/02/2006

En info Georges Lecomte op 1 juni 2008:
Graf van Jean de Bersaques die met zijn piloot Jean Pauli door het Duits afweergeschut werd neergehaald op 1-5-1917. Ze behoorden tot het 3de smaldeel en vlogen met hun Farman F-40 toen ze boven Esen werden geraakt. Jean Pauli ligt begraven op de Belgische Militaire Begraafplaats te Keiem (graf 450).

Info 4 november 2010, – Afdeling Begraafplaatsen – Departement Bevolking en Welzijn – Stad Gent:
Op het graf de Bersaques werd een plaatje “beschermd” aangebracht omdat het inderdaad een fraai graf is dat tevens historisch zijn waarde heeft.
Op dit graf rust nog een familieconcessie, dit betekent dat de familie instaat voor het onderhoud.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, Georges Lecomte
Datum gebeurtenis:
01/05/1917
Datum registratie:
10/03/2006
Eigenaar:
Gent
Locatie:
Graf waarnemer De Bersaques, Farman F40
Adres:
Westerbegraafplaats, Palinghuizen 143, Gent
Lengtegraad:
3°41’54.7″E
Breedtegraad:
51°04’07.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer