Bilfingerkreuz

Fw Horst Bildinger behoorde tot Jagdgeschwader 50 (soms ook vermeld als Jagdgruppe 50). Deze jachteenheid ontstond uit Erganzungs-Jagdgruppe Süd, daarna Jagdgruppe Süd, een operationele opleidingseenheid. Hij werd neergeschoten met Bf 109G-5 werknummer 15915 ‘Green 5’ op 17 augustus 1943 tijdens de fameuze Amerikaanse Regensburg-Schweinfurt bombardementsmissie. Hij werd op 21 augustus 1943 begraven naast het gedenkteken op het militaire kerkhof van Eupen. Hij werd later geïdentificeerd. Zijn graf werd na de oorlog overgebracht naar Lommel (Blok 9, graf 590).

Het Bilfingerkreuz werd opgericht als herinnering aan Horst Bilfinger uit Mannheim die hier op 23-jarige leeftijd het leven liet op 17 augustus 1943 toen hij ten strijde trok tegen de ‘Amerikaanse bommenwerpers’. Zijn toestel crashte net achter de plaats waar het kruis zich bevind, de crashplaats is nog steeds zeer goed zichtbaar. In 2003 werd het oorspronkelijke kruis vervangen door het exemplaar dat er nu staat.

Het is bij mijn weten het enige crash-monument in ons land dat is opgedragen aan een Luftwaffe-piloot, verwacht echter géén monument met alle pracht en glorie, het is een eenvoudig houten kruis doch goed voor een namiddag wandelplezier.

Info Peter Dierckx (januari 2009)

Er zijn ondertussen wel enkele gedenktekens voor Luftwaffe-piloten of -bemanningen bijgekomen zoals in Glabbeek, Mol en Haaltert.

Beelden: © Guy Demain
Datum gebeurtenis:
17/08/1943
Datum registratie:
18/01/2009
Locatie:
Bilfingerkreuz
Adres:
Het Bilfingerkreuz is alleen bereikbaar te voet. Je kan de auto achterlaten aan het Naturzentrum Haus Ternell op de N67 van Eupen naar Monschau. Vandaar kan je mits een stevige wandeling van 17-18 km (heen en terug) het kruis vinden tussen knooppunt 59 en 69 van het wandelpadennetwerk. Op de website van Toerisme Ostbelgien kan je met een handige wandelrouteplanner je uitstap uittekenen.
Lengtegraad:
6°12’25.0″E
Breedtegraad:
50°35’00.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer